Corporaties en nieuwe gemeenteraad maken kennis

Foto: Ons Doel

Vrijdag 22 juni maakte een aantal nieuwe raadsleden kennis met de Leidse corporaties de Sleutels, Ons Doel en Portaal. Dat gebeurde tijdens een kennismakingsbijeenkomst die de corporaties georganiseerden in de Nieuwe Energie in Leiden.

Samenwerking De corporaties en gemeente hebben elkaar nodig om voldoende, betaalbare en duurzame woningen in Leiden te realiseren. We staan samen voor een flinke opgave. “Vandaar dat we de nieuwe raadsleden uitnodigden om met hen in gesprek te gaan over de thema’s en de dilemma’s die spelen in de Leidse volkshuisvesting.”

Mini-cursus De nieuw aangetreden raadsleden kregen een korte introductie-quiz, waarna elke afzonderlijke corporatie zichzelf voorstelde en iets vertelde over één van de thema’s uit het Woonmanifest.

Zo vertelden Miriam van Dijk en Suzanne Bouwman (Ons Doel) over het thema Beschikbaarheid en Betaalbaarheid. Ze stipten de belangrijkste dilemma’s aan zoals beschikbaarheid van locaties om sociale woningen te bouwen en hoe creatieve oplossingen kunnen helpen. Aan de hand van een casus uit de praktijk illustreerden zij hoe maatwerk een oplossing kan zijn bij het thema betaalbaarheid.

Gerda van den Berg (de Sleutels) belichtte het thema Wonen en Zorg. “De trend is dat mensen langer in hun eigen woning blijven wonen, ook als zij zorg nodig hebben. Als corporatie proberen wij daar rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door scootmobiel oplaadruimtes te creëren in een complex. Dan is samenwerking met de gemeente essentieel, om dat voor elkaar te krijgen.”

Jet Bicker Caarten (Portaal) richtte zich op Duurzaamheid. “Corporaties hebben een enorme klus als het gaat om het verduurzamen van de woningen. In 2050 moet de woningvoorraad CO2 neutraal zijn en in Leiden werken de corporaties ook mee aan het ‘gasloos’ maken van woningen en de klimaatadaptatie. De opgave is groter dan ons huishoudboekje toe laat. Samen met de gemeente moeten we hiervoor een oplossing vinden.”

In gesprek blijven Na afloop was er een borrel. De corporaties hopen dat het niet bij deze kennismaking blijft. “Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zodat er een structurele samenwerking ontstaat.” De corporaties nodigde de raadsleden uit voor een nadere kennismaking. Wie interesse heeft, kon zich opgeven om na de zomer stage te lopen bij de corporaties, voor een rondleiding door de wijk, in gesprek te gaan of een mini-college te volgen over een specifiek onderwerp.