Opnieuw startups aan de slag voor een innovatief Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland organiseert in 2019 een nieuw Startup in Residence Programma. Dat maakte gedeputeerde Adri Bom-Lemstra bekend tijdens de afsluiting van de editie 2018, waarbij 8 startups innovatieve oplossingen hebben bedacht voor vraagstukken in de provincie.

De afgelopen 6 maanden hebben startende ondernemers volop gewerkt aan diverse maatschappelijke uitdagingen. Het leverde diverse mooie resultaten op, die zij maandag 12 november tijdens het slotevent presenteerden. Daarbij trok 1 van de startups de aandacht: startup Polisens.io kwam met samenwerkingspartner Arriva, inclusief stadsbus. Met deze bus meten zij de luchtkwaliteit in de stad, door er speciale sensoren op te monteren. De sensoren meten de lucht op fijnstof en met sommige sensoren ook stikstofdioxide. Uniek is dat nu op straatniveau de luchtkwaliteit van een hele stad in kaart wordt gebracht.

Klinkende resultaten

Ook de andere startups waren aanwezig. Zij zijn onder meer bezig geweest met het omzetten van afval in nieuwe producten, nieuw leven blazen in leegstaande monumenten, ontwerpen van de bushalte van de toekomst en het meten van luchtkwaliteit – zowel buiten als binnen. Het leverde diverse concrete resultaten op:

  • 100 3D geprinte bankjes van gerecycled plastic langs provinciale fietspaden
  • 3 3D-geprinte bushaltes voor pilotlocatie Rotterdam
  • 3 ‘bushaltes van de toekomst’ aangekocht door de provincie
  • 100 huishoudens in Alblasserdam meten de luchtkwaliteit in huis
  • 1 pilot platform open data voor erfgoed
  • plafondplaten uit provinciehuis worden verwerkt tot nieuw meubilair

Nieuw programma Startup in Residence

Vanwege de mooie resultaten heeft de provincie besloten in 2019 een nieuw Startup in Residence Programma te organiseren. Tot 21 december kunnen vraagstukken worden ingediend via [email protected]. Deze zogeheten ‘challenges’ worden 15 januari bekendgemaakt. Vanaf dat moment kunnen startups zich inschrijven met hun vernieuwende ideeën, waarna een jury bepaald welke startups mogen deelnemen. Ze krijgen dan de kans om samen met de provincie hun idee uit te werken en daarmee tegelijk hun bedrijf verder te ontwikkelen. Zo werken we samen aan een slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland.