Opening Airbus-productiefaciliteit impuls voor Zuid-Hollands spacecluster

Foto: Provincie Zuid-Holland

Airbus Defence and Space Netherlands uit Leiden is een nieuwe productiefaciliteit rijker. Het gebouw biedt onder meer ruimte voor de productie van innovatieve ruimtevaarttechnologie en is daarmee een mooie aanvulling op het Zuid-Hollandse spacecluster.

Airbus Nederland tekende in juni 2017 het contract voor de ontwikkeling en productie van de Ariane 6 Vulcain Aft Bay en de Vinci Thrust Frame. Dit soort raketten wordt gebruikt voor de bouw van een infrastructuur van high tech-satellieten in de ruimte voor onder meer telecommunicatie, navigatiesystemen en aardobservatie. Airbus Nederland kon meedingen naar dit contract dankzij de Nederlandse inschrijving op ESA-technologieprogramma’s. De ondertekening leidde tot het besluit voor de bouw van de nieuwe industrie 4.0 productiefaciliteit.

Werkgelegenheid en innovatie

Minister-president Rutte, die de faciliteit opende: “De nieuwe productiefaciliteit van Airbus is van belang voor de ontwikkeling van ruimtevaart, maar ook voor de werkgelegenheid en innovatie in Nederland.” De provincie onderschrijft de boodschap van Rutte en is blij met de opening van de nieuwe productiefaciliteit van Airbus in Oegstgeest die zorgt voor een versterking van het Zuid-Hollandse ruimtevaartcluster. Dat is niet alleen belangrijk voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als dijkbewaking, precisielandbouw en rampenbestrijding, maar ook voor de regionale economie. De nieuwe ‘smart factory’, die 5.000 vierkante meter telt en is opgezet volgens de nieuwste methoden, levert nieuwe banen op en zal ook andere bedrijven aantrekken.

Blijvend investeren in ruimtevaart

De provincie ziet de opening van de productiefaciliteit als mooie stap voor Nederland als internationale speler in de sector. Een stap, want er is meer nodig. De provincie ondersteunt dan ook de inzet van SpaceNed voor het vergroten van de inschrijving op optionele ESA-technologie programma’s. Een structurele intensivering van de investering van Nederland (die nu achterblijft) in deze ESA-programma’s leidt tot een structurele verbetering van het vestigingsklimaat voor de ruimtevaartbedrijven die al in Nederland gevestigd zijn én voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.