Feestelijke International Women and Girls in Science Day in Leiden

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Op zaterdag 9 februari 2019 vieren we de International Day of Women and Girls in Science 2019 in Leiden! Robbert Dijkgraaf en Ewine van Dishoeck spreken op deze vrolijke dag voor jong en oud.

Bezoekers kunnen verder deelnemen aan tal van boeiende workshops en spannende experimenten.

Voor iedereen

De Leidse International Day of Women and Girls in Science is voor iedereen. Wetenschappers, promovendi, studenten en scholieren zijn van harte welkom, net als alumnae met dochters en kleindochters. Op deze dag vieren we de rol van vrouwen in de bètawetenschap en laten we jonge meisjes hiermee kennismaken. Tot de dag van vandaag zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Ook al neemt het aandeel vrouwelijke bètastudenten toe, aan de Universiteit Leiden was eind 2018 27,2 procent van de hoogleraren vrouw. Tijd om daar verandering in te brengen!

Lezingen en zelf aan de slag

Het programma op 9 februari duurt van 10:00 tot 14:00 uur en vindt plaats in het Gorlaeusgebouw van de Universiteit Leiden. Jacqueline Prins, Directeur Emancipatie bij het Ministerie van OCW, trapt de dag af samen met vier generaties bètadames. Daarna neemt natuurkundige Robbert Dijkgraaf het stokje over met de interactieve presentatie ‘Vrouwen in de wetenschap die mij inspireren’. Bijzonder is dat Dijkgraaf de dag ervoor, op de 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden, een eredoctoraat ontvangt.

Daarna kunnen bezoekers zelf aan de slag! Ze kunnen bijvoorbeeld veelvlakken vouwen, planten uit de Hortus botanicus ontdekken en het mobiele planetarium bezoeken. Maar ook workshops volgen over genderinclusieve wetenschap of het doorbreken van genderstereotypen in de opvoeding. Sommige activiteiten zijn voor alle leeftijden, andere zijn meer geschikt voor alleen volwassenen. Jong en oud zullen zeker genieten van de spectaculaire demonstratie ‘Freezing Physics’.

Na de gratis lunch deelt Leids informaticaonderzoeker Félienne Hermans alle ins en outs van leren programmeren met het publiek. Hoogleraar moleculaire astrofysica en Kavliprijswinnaar Ewine van Dishoeck deelt tot slot ervaringen uit haar eigen loopbaan in haar presentatie over vrouw en carrière.

Organisatoren

De International Day of Women and Girls in Science is ingesteld door de Verenigde Naties. De organisatoren van de feestelijke dag op 9 februari in Leiden zijn de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION) van de Universiteit Leiden, samen met VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

De dag maakt deel uit van de viering van het 444-jarige bestaan van de Universiteit Leiden. Binnen de sterrenkunde wordt deze dag ook wereldwijd gevierd omdat de Internationale Astronomische Unie (IAU) dit jaar 100 jaar bestaat. Ewine van Dishoeck is de huidige president van deze mondiale beroepsorganisatie van astronomen.