Concert Salawat Dulang

Foto: De-X

In het kader van het Leiden Asia Year presenteert multicultureel podium De- X bijzondere muziek uit Sumatra, Indonesië. Vrijdag 8 december 2017 bij De-X. Aanvang 21.00 uur.

Salawat dulang is een religieuze muziekstijl uit de Minangkabau, een streek in West-Sumatra, Indonesië. Hierbij wordt door twee vocalisten soefi-teksten gezongen, terwijl deze zangers zichzelf begeleiden op een niet-hedendaags percussie-instrument, namelijk een koperen schaal.

Verhalen

Maar het blijft niet alleen bij soefi-teksten, vaak worden middels salawat dulang hele verhalen bij elkaar geïmproviseerd. De zangers zingen nu eens samen dan weer afwisselend, terwijl ze een bijna trance-achtige cadans ontwikkelen met het getrommel op hun koperen schalen.

Normaliter wordt dit muziekgenre uitgevoerd op trouwerijen en besnijdenissen, en tijdens religieuze en nationale feestdagen.

Tweestrijd

Bovendien geven de Minangkabauers er de voorkeur aan dat er twee duo’s om en om spelen, zodat er een muzikale tweestrijd onstaat. Ieder duo improviseert verhalen, en de thema’s van die verhalen hangen af van de gelegenheid.
Ook op deze avond zijn er twee duo’s die afwisselend zullen spelen, namelijk Sinar Barapi en Kilek Barapi. In Sumatra gaan dit soort optredens de hele nacht door. Hier echter houden we het op een uur.

Introductie

Voorafgaand aan het optreden is er een introductie in het Engels door Dr. Suryadi. Dr. Suryadi is zelf afkomstig uit Minangkabau en is werkzaam aan de Universiteit Leiden. Hij heeft veel geschreven over West-Sumatraanse muziek en hij zal dan ook de culturele context van de muziek belichten.

  • Locatie : Qbus/Muziekhuis, Middelstegracht 123 Leiden
  • Prijs aan de zaal: € 15,00 – Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
  • Prijs online: € 12,50 – Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.

Dit optreden vindt plaats in het kader van EUROPALIA INDONESIA