Muziekpodium De X brengt wereldsterren naar Leiden

Trio Da Kali
Trio Da Kali
Foto: Multicultureel Podium De X / Youri Lenquette

De X draagt alweer 25 jaar bij aan het culturele aanbod in Leiden. Sinds 2011 organiseert De X haar concerten vanuit het BplusC Muziekhuis. In het Muziekhuis aan de Middelstegracht 123 is een intieme concertzaal verscholen, de Qbus-zaal, waar je na de concerten aan de bar vaak nog kennis kunt maken met de muzikanten.

Veel muziekliefhebbers weten deze zaal van BplusC te vinden, maar De X hoopt dit jaar met een absolute top-programmering nog meer mensen in Leiden te laten kennismaken met de Qbus-zaal.

Muziekpodium De X start het jaar dan ook met wereldsterren!

Trio Da Kali

Het concertjaar begint op 20 januari met een optreden van de legendarische Malinese zangeres Hawa Kasse Mady Diabaté. Zij bezoekt Leiden tijdens haar wereldtournee met haar Trio Da Kali.
Dit trio brengt ons de muziek van de West-Afrikaanse griots. Griots vervullen een bijzondere maatschappelijke rol. Ze zijn niet alleen virtuoos muzikant, poëet en geschiedkundige, ze vervullen ook de rol van mediator en politiek adviseur. Zowel vrouwen als mannen kunnen de status van griot bereiken na jarenlange studie.

Trio Da Kali

In oktober 2017 bracht Trio Da Kali samen met het Amerikaanse Kronos Quartet het album Ladilikan uit. Dit album werd verkozen tot Best Album of 2017 door de World Music Charts Europe en de Transglobal World Music Charts.

Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio

Een week later, op 27 januari, brengt Kemanche-meester Kayhan Kalhor zijn betoverende snarenspel dat wortels heeft in de traditionele Koerdische en Perzische muziek. Kayhan Kalhor speelde al op zijn dertiende in het Nationaal Orkest van Iran en studeerde later Europese klassieke muziek. Hij brak internationaal door in samenwerking met onder andere cellist Yo-Yo Ma en het New York Philharmonic.
Pianist Rembrandt Frerichs was op zoek naar een lichter en poëtischer pianogeluid. Hij vond dat in de pianoforte. het instrument dat door Mozart werd bespeeld en door Napoleon naar het oude Perzië werd gebracht als cadeau voor de sjah.

Samen spelen deze musici een bezwerende combinatie van Perzisch, klassiek en jazz.

Rembrandt Frerichs Trio with Kayhan Kalhor

Betaalbare concerten

Doordat De X wordt gerund door vrijwilligers blijft de toegang voor veel mensen betaalbaar. Toegang € 15,-. Studenten half geld op vertoon van collegekaart. Online voorverkoop € 12,50. Meer informatie over de concerten van De X vindt u op www.de-x.nl.

Over De X

Multicultureel podium De X wordt volledig gerund door vrijwilligers. De X werkt regelmatig samen met andere organisaties in de stad, bijvoorbeeld voor het Peel Slowly And See Festival, op 23 februari in de Leidsche Schouwburg. Je vindt De X in het BplusC Muziekhuis aan de Middelstegracht 123, Leiden.