Grote Optocht in teken van Leve de Legende

Foto: Redactie Leiden

Het thema voor de 3 oktober viering 2017 is Leve de Legende! Dat maakte de 3 October Vereeniging zojuist bekend. De bekendmaking is de traditionele aftrap voor de komende viering van Leidens Ontzet. Voor de derde keer organiseert de Vereeniging de Praalwagenontwerpwedstrijd, waaraan ieder die dat wil mee kan doen.

In 2018 is het 444 jaar geleden dat Leiden ontzet werd. Dat betekent dat Leidenaren elkaar al 444 jaar verhalen vertellen over de dappere strijd van de Leidenaren tegen de Spanjaarden. Van de legende van Cornelis Joppenszoon tot de arm van burgemeester van der Werf en het moedige spel van Magdalena Moons. Leidens Ontzet is anno 2018 nog steeds een springlevend feest.

En nog altijd komt Leiden elk jaar tijdens 3 oktober samen in de Pieterskerk voor dankzegging en ter herdenking. Nog steeds wordt er haring en wittebrood uitgedeeld aan de Leidenaren en nog altijd is Leiden met 3 oktober gebroederlijk verbonden met elkaar tijdens het grootste feest boven de rivieren. Dat is eigenlijk pas echt legendarisch en daarom kiest de 3 October Vereeniging voor het thema Leve de Legende! Om zo op gepaste wijze 444 jaar Leidens Ontzet te vieren.

Praalwagenontwerpwedstrijd

Naast de bekendmaking van het thema maakte de Vereeniging ook bekend dat voor de derde keer de Praalwagenontwerpwedstrijd wordt georganiseerd. Iedereen die dat wil, kan daaraan meedoen. De 3 October Vereeniging roept vriendenclubs, bedrijfsafdelingen, families, straten, wijken en andere sociale dwarsverbanden op om deel te nemen en een praalwagen te ontwerpen.

De winnaar van het ontwerp mag samen met de vaste praalwagenbouwer van de 3 October Vereeniging de bouw van de praalwagen uitvoeren. Om mee te doen, vraagt de 3 October Vereeniging om een ontwerp, geïnspireerd op het thema Leve de Legende! in te sturen. Vorig jaar ging Ars Aemula er met prijs vandoor en het jaar daarvoor was Gymsport Leiden de gelukkige winnaar.

Meer informatie? Check www.3october.nl