Nieuw boek over de Romeinen in Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

Het nieuwe boek ‘Grens van het Romeinse Rijk. De Limes in Zuid-Holland’ van uitgeverij Matrijs is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland vanuit de erfgoedlijn Limes.

Het boek laat in 8 hoofdstukken de boeiende geschiedenis van het leven van de Romeinse militairen en de lokale bevolking langs de noordgrens van het rijk zien. Aan de hand van Romeinse archeologische vondsten en -sporen in Zuid-Holland, betreden auteurs Evert van Ginkel en Wouter Vos een wereld uit het verre verleden, een wereld waaraan wij indirect nog een deel van onze cultuur ontlenen.

Rik Janssen, Gedeputeerde cultureel Erfgoed van de provincie Zuid Holland, neemt met genoegen het eerste exemplaar in ontvangst van interim voorzitter van de netwerktafel Romeinse Limes Zuid-Holland, Onno Helleman, in het Rijksmuseum van Oudheden: ‘Het is belangrijk dat semiwetenschappelijke inzichten over de Limes door dit boek op aantrekkelijke wijze worden ontsloten voor een breed publiek: ‘Het boek draagt bij aan de bescherming en het behoud van ons cultureel erfgoed. Zeker voor de Limes is dat belangrijk, want het is wel het grootste archeologisch monument van Europa, maar er is boven de grond nog maar weinig van te zien. Al komt daar gelukkig de laatste jaren snel verandering in, mede door de fantastische inzet van alle vrijwilligers, stichtingen, ondernemers en gemeenten aan de netwerktafel van de erfgoedlijn Limes.’

De Erfgoedlijn Limes

De provincie Zuid-Holland wil helpen onze geschiedenis te beschermen, beleefbaar te maken en te benutten. Dit doet de provincie onder andere door de geschiedenis van de 7 ‘erfgoedlijnen’ samen met anderen nog beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Elke erfgoedlijn vertelt een verhaal van onze geschiedenis. De Limes, het grootste archeologische monument van ons land, is één van deze Erfgoedlijnen.

Meer weten over wat de provincie doet voor het cultureel Erfgoed in Zuid-Holland? Kijk op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/landschap/cultuur-erfgoed/