Nieuwe voorzitter 3 October Vereeniging & Brandweer Leiden wint Praalwagenontwerpwedstrijd

Foto: 3 October Vereeniging

Tijdens de drukbezochte Algemene Ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden nam Michiel Zonnevylle afscheid als voorzitter van de Vereeniging.

Rik Kamps nam het voorzittersstokje van hem over. De Beroepsbrandweer Leiden won de Praalwagenontwerpwedstrijd. Hun ontwerp doet mee in de Grote Optocht 2018.

Bestuurswissel

Michiel Zonnevylle, voorzitter tussen 2012 en 2018, blikte in zijn afscheidswoorden terug op zijn bestuurswerk van de afgelopen jaren. In de jaren dat hij voorzitter was, is de Vereeniging nog zichtbaarder in de stad geworden en is een aantal nieuwe evenementen toegevoegd aan het programma van Leidens Ontzet, zoals De Peurbakkentocht en de 3 October University, die samen met de Universiteit Leiden wordt georganiseerd.
‘Ik ben er trots op dat ik een aantal jaren een bijdrage heb kunnen leveren aan het in stand houden van Leidens Ontzet, een bijzondere en unieke traditie’, zei Michiel. Meer over het afscheid van Michiel is te lezen op www.3october.nl.

Rik Kamps nam daarna, onder dankzegging aan Michiel, het voorzittersstokje over en installeerde Daan van der Zon als bestuurslid. Tijdens de ALV werd ook afscheid genomen van bestuurslid Egbert Koops. Als vice-voorzitter van de commissie Optocht & Taptoe leverde Egbert afgelopen jaren een belangrijke bijdrage aan het professionaliseren van de Taptoe en Grote Optocht.

Praalwagenontwerpwedstrijd

De Beroepsbrandweer van Leiden werd tijdens de ALV uitgeroepen tot de winnaar van de Praalwagenontwerpwedstrijd. Omdat de Leidse brandweer dit jaar 75 jaar bestaat, grijpen zij de gelegenheid aan om dat bij een breed Leids publiek bekend te maken. Dat doen ze aan de hand van het beroemde verhaal over de stadhuisbrand. Toen het stadhuis op 12 februari 1929 in lichterlaaie stond, deed de brandweer bij een temperatuur van -18 graden, haar best om het gebouw te redden. De foto van de brandweermannen met ijspegels onder de neus werd legendarisch. Het stadhuis veranderde tijdelijk in een ijspaleis, maar de inspanningen werden beloond. Vandaag de dag kan nog steeds genoten worden van de rijk geornamenteerde voorgevel uit 1574.

In hun ontwerp willen de brandweermannen het stadhuis weergeven met een driedimensionale voorstelling van de moedige brandweermannen. Een antieke brandspuit en ander historisch materiaal wordt in combinatie met moderne middelen in een transparante praalwagen geëxposeerd. De weeskinderen die destijds de spuit bedienden zullen worden gespeeld door de kinderen van het brandweerpersoneel. De Beroepsbrandweer heeft aangegeven de praalwagen in haar vrije- en wachturen op te willen bouwen.

In totaal werden zes ontwerpen ingestuurd voor de wedstrijd. Qua creativiteit en kwaliteit in het ontwerp doen de drie genomineerden bijna niet voor elkaar onder. Ook het thema Leve de Legende! bood alle deelnemers voldoende inspiratie voor hun ontwerp.