Zoetstof: Een bittere familiekomedie

Foto: Theater ins Blau

Op 28 mei zal de laatste Blue Monday van dit seizoen in Theater Ins Blau te zien zijn. Theatergroep De Vlieg is met hun voorstelling Zoetstof de hekkensluiter. Zij brengen een bittere familiekomedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed ontsnapt te zijn.

Het is augustus en het is warm. Drie broers, die elkaar maanden hebben ontlopen na de dood van hun moeder, komen samen na de begrafenis van hun vader. Lang regeerde moeder over het huis, maar na haar dood kreeg vader ongewild het stokje als hoofd van de familie in handen en zag hij zijn gezin langzaam uiteenvallen. Ondanks de hitte moet het huis waarin ze zijn opgegroeid worden leeggeruimd. Alle drie zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand met scherpe verwijten, liefdevolle beledigingen en pijnlijke herinneringen. Terwijl de broers zich staande proberen te houden ontrafelt het echte verhaal achter het plotselinge overlijden van vader en blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan gedacht. De hitte is verlammend, het huis schudt op zijn grondvesten en langzaam brokkelt de laatste suikerlaag af. Als het stof gaat liggen, blijft er niets over, dan verknipte herinneringen en ontwrichte verhoudingen.

Over TG De Vlieg

De Vlieg maakt toneel vanuit hun fascinatie voor het kleinmenselijk gedrag. Ze beleven een duivels genoegen aan het breed uitmeten van onze lelijkste kanten. Tegelijk is er een grote compassie voor de ploeterende mens, die in al zijn hulpeloosheid het leven gewoon niet kan overzien en bolwerken. De personages worstelen vaak vol ongemak met de zinloosheid van hun bestaan. De Vlieg wil gedrag laten zien: niet het grote drama speelt de hoofdrol, maar het feit dat er ondanks dat drama ook gewoon boodschappen gedaan moeten worden.

Reserveringen www.theaterinsblau.nl