Prix Versailles 2018 voor Hof van Duivenvoorde

Foto: Provincie Zuid-Holland

Bezoekerspaviljoen Hof van Duivenvoorde is bekroond met de Prix Versailles 2018. Vanuit de erfgoedlijn Landgoederenzone werd voor de realisatie bijna 2 ton subsidie verstrekt.

De provincie Zuid-Holland feliciteert Hof van Duivenvoorde en architect 70F architecture met deze mooie prijs.

Het Hof is een kwalitatieve toevoeging aan Landgoed en Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten waarmee de beleving van het landgoed verbetert en dit uitstraalt op de gehele landgoederenzone in Zuid-Holland.

De realisatie van het bezoekerspaviljoen maakt ook onderdeel uit van het Herstelplan Kasteelpark Duivenvoorde, waar de provincie ook aan heeft bijgedragen. Met het herstel van het park en het realiseren van het Hof van Duivenvoorde is de recreatieve functie van Duivenvoorde verbeterd. Het paviljoen, gelegen in een ruime, ommuurde tuin met boomgaard, bloemen en moestuin, heeft ervoor gezorgd dat Duivenvoorde met haar natuur- en cultuurschatten de kwalificatie ‘Een omweg waard’ is geworden.

Boegbeelden in het landschap

Met de erfgoedlijn Landgoederenzone wil de provincie, samen met vele partijen, de reeks van landgoederen en buitenplaatsen tussen Monster en Hillegom behouden en beleefbaar maken voor een breed publiek. Dit als boegbeeld functionerend Hof van Duivenvoorde past goed bij de kwaliteitsslag die de erfgoedlijnen in de afgelopen jaren hebben gemaakt. In september 2017 heeft de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit een advies uitgebracht waarin hij de erfgoedlijnen uitdaagt om dergelijke culturele boegbeelden neer te zetten.

Prix de Versailles

Het ontwerp van het Hof van Duivenvoorde is dit jaar door Prix de Versailles uitgekozen als beste ontwerp in de categorie ‘restaurant exterieur’ in Europa. De Prix Versailles richt zich op projecten die binnen de architectuur de link weten te leggen tussen ‘commercie’ en ‘cultuur’. Stichting Duivenvoorde was de opdrachtgever en vroeg 70F architecture een gebouw te ontwerpen dat eruit zou zien als een schuur, maar dat tegelijkertijd transparant zou zijn en gasten een welkom gevoel zou geven.

Het bezoekerspaviljoen dat functioneel, eigentijds en duurzaam ontworpen is past tegelijktijdig uitstekend bij het 13e eeuwse kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.