Ontdek de theatermakers van de Toekomst

Foto: Theater Ins Blau

Het Jonge Makers Festival sluit het theaterseizoen in Leiden af met 6 voorstellingen in 3 dagen. De nieuwste generatie theatermakers presenteren tijdens dit festival hun eigen werk bij Theater Ins Blau op 26, 27 en 28 juni 2018.

Ook is er de mogelijkheid om de makers te ontmoeten. Voor zowel publiek als de makers een unieke gelegenheid om elkaar te ontdekken. We vragen de makers hun eigen werk te tonen, hoe pril het soms is en we vragen het publiek om reactie en een open blik. Het Jonge Makers Festival is dus de uitgelezen kans om het talent van de toekomst te ontdekken.

Jonge Makers Festival

Theater Ins Blau geeft graag ruimte aan nieuwe makers. Om ook de nieuwste generatie makers een podium te geven organiseert Theater Ins Blau het Jonge Makers Festival. Voor deze eerste editie hebben we verschillende theateropleidingen en pas afgestudeerden gevraagd om bijzonder eigen werk aan ons voor te stellen. Gedurende de drie dagen van het festival kan je genieten van diverse voorstellingen van onder andere Toneelschool ArteZ (Arnhem), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Mime opleiding) en de Toneelacademie Maastricht (performance opleiding).

De voorstellingen laten een grote diversiteit zien aan dans, beweging, mime, hiphop en teksttoneel. Van een hele intieme voorstelling waarin de maker zijn eigen worsteling met de reacties uit de omgeving laat zien tot een moderne hiphop-variatie op een middeleeuws dierenepos.

Na afloop van de voorstellingen is het mogelijk om de makers te ontmoeten in de foyer.

Festival

Het festival bestaat uit de volgende voorstellingen:

Dinsdag 26 juni

  • Amsterdamse hogeschool voor de Kusten
  • Sue-Ann Bel – L E B N N A – E U S

“Ik hou ervan als wij bang zijn voor mij. Zijn wie ik ben, hmm makkelijk gezegd, lastig in de werkelijkheid. Wat is de juiste balans van gewoon ‘zijn’ en zijn wie jij wilt dat ik ben?”

Over deze voorstelling zegt Sue-Ann Bel: “Door de vier jaar opleiding heen was ik een beetje bang geworden voor de verschillende meningen die ik te horen kreeg. Ik was bang geworden voor wat ik uitstraal. Bang voor dat ik een zwarte vrouw ben, en dat dat iets betekent in deze maatschappij, op dit moment. Vanuit die angst heb ik mijn afstudeersolo LEBNNA-EUS gemaakt. En nu zie ik dat ik juist ook een belangrijke rol kan vervullen, met mijn kleur.”

  • Marjolein van der Meer en Cas Bastiaans
  • TEEN

De producties van Marjolein van der Meer zijn intiem. Geen poespas. Puur, in zijn vorm. Het zijn morele vertellingen, unplugged, ondersteund door intens spel en daardoor keihard naar de realiteit en naar het leven getrokken.

TEEN is een wreed liefdesverhaal. De vertelling cirkelt rondom een bepalende fase in het leven van twee jonge ouders. Hoe gaat dit moderne stel om met schuld en boete? Verraad en trouw? Pijn en genot?

Woensdag 27 juni

  • Toneelschool Artez

De lichting 2018 van Toneelschool ArtEZ presenteert deze avond maar liefst twee afstudeervoorstellingen. Deze voorstellingen zijn de afsluiting van vier jaar noeste arbeid om als professioneel acteur voor toneel of film aan de slag te kunnen gaan.

Een lange nasleep van een korte mededeling. Hun gemeenschappelijke liefde voor taal en teksttoneel bracht eindexamenstudenten Booi Kluiving, Joep Paddenburg, Michael Muller, en Simon Boer bij De lange nasleep van een korte mededeling van Magne van den Berg. Onder begeleiding van Maria Kraakman onderzoeken zij de oneindige mogelijkheden van deze spaarzame en ritmische tekst.

  • Die Hele Dinge – Fox Populi

Een hiphop variatie op het dierenepos Van den Vos Reynaerde. Godlasterend, dwars en sampelend zet het afstudeerjaar van Artez zijn tanden in deze eerste Nederlandse satire. In oudnederlands rijm is het misschien wel de eerste hip-hop tekst in onze taal.

DIE HELE DING is een jong hip-hop theatercollectief.

Donderdag 28 juni

  • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
  • Luuk Weers & Hali Neto – Primordial

Primordial is een fysieke, beeldende voorstelling, waarin Luuk Weers en Hali Neto op zoek zijn naar een puur lichaam. Wat kan een lichaam doen; wat wil het doen; hoe zouden we bewegen als we niet zoveel gedragscodes hadden aangeleerd?

Het duet is een ode aan het lichaam, en aan leven in het algemeen.

  • Toneelacademie Maastricht
  • MAN||co – The winner takes it all

MAN || CO is brutaal, energiek en sensueel. Het collectief maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, theater en performance. In The winner takes it all zoekt MAN || CO naar de belichaming van macht. Wat en hoe beweegt een machthebber? In deze dynamische dansvoorstelling krijgt macht een lichaam, een stem.

Ze komt dichtbij, flirt met je en verdwijnt weer. Voor even.

Reserveringen: www.theaterinsblau.nl

Reacties

article
12207
Ontdek de theatermakers van de Toekomst
Het Jonge Makers Festival sluit het theaterseizoen in Leiden af met 6 voorstellingen in 3
https://leiden.nieuws.nl/cultuur/12207/ontdek-theatermakers-toekomst/
2018-06-14T19:35:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/193/2018/06/14193426/Fox-Populi-Poster99341.jpg
Cultuur, Nieuws