Leiden biedt jaar lang onderdak aan vervolgde schrijver of journalist

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten zich aan te sluiten bij het International Cities of Refugee Network, ICORN) en een vervolgde schrijver gedurende een jaar onderdak te bieden in Leiden.

ICORN is een in 2006 opgerichte internationale organisatie met een hoofdkantoor in Stavanger in Noorwegen en komt voort uit een netwerk van vluchtsteden – waartoe Salman Rushdie en anderen in 1995 het initiatief hebben genomen – en werkt nauw samen met Pen International en met de Pen afdelingen in de betrokken landen.

Schrijvers en journalisten zijn vaak het eerste doelwit als onderdrukkende regimes – of groepen in de samenleving – de vrijheid van meningsuiting beknotten. Zij stellen dan immers de kritische vragen en formuleren gedachten die niet uitgesproken kunnen worden. Daardoor krijgen zij vaak als eerste te maken met censuur, vervolging of gevangenschap. Soms moeten zij zelfs voor hun leven vrezen.

Als antwoord daarop biedt ICORN schrijvers een plek waar zij hun werk kunnen voortzetten, schrijven en studeren, zonder bang te hoeven zijn voor vervolging. Het verblijf is tijdelijk en duurt in principe een jaar. Een tweetal steden in Nederland is op dit moment bij ICORN aangesloten: Amsterdam en Rotterdam. Leiden sluit zich nu ook aan bij dit netwerk en zal een jaar lang onderdak bieden aan een vervolgede schrijver of journalist.