Museum het Leids Wevershuis: Verwoven Verwondering

Foto: Museum het Leids Wevershuis

Van 18 augustus tot en met 30 september in Museum het Leids Wevershuis: Verwoven Verwondering. Een tentoonstelling met werken van Jessica van den Heuvel.

Tijdens het afstuderen aan de Design Academy zocht Jessica van den Heuvel naar materiaal voor het verbinden van stoelen die symbool stonden voor mensen en kwam terecht bij lint. Het proefmodel (twee houten frames verbonden door gevlochten lint) bleek niet geschikt te zijn als zitting, maar was tweedimensionaal wel een mooi kunstwerk en lint bleek een verrassend materiaal te zijn.

Na haar afstuderen is Jessica een ontwerpbureau gestart met de naam ‘Instincts’ waar zij meubels en gebruiksvoorwerpen ontwerpt en in eigen beheer maakt. Zij werkt vooral met natuurlijke materialen op ambachtelijke wijze.

Het proefmodel van lint van haar afstuderen liet haar echter niet los en zij besloot om hiermee verder te gaan. In Jessica’s kunstwerken komen verschillende technieken met dit materiaal voor. De werken zijn gebaseerd op het thema verbinden en dit wordt op verschillende manieren toegepast. Denk aan het verbinden van mensen door middel van linten die symbool staan voor de overeenkomsten die je al snel zoekt bij het maken van contact. In later werk wordt er niet alleen gekeken naar mensen, maar ook naar verbindingen in bijvoorbeeld de natuur. Uit deze thema’s zijn haar collecties Connection, Drop, Nature en Illussion voortgekomen.

Gelijktijdig met de tentoonstelling van Jessica van den Heuvel is in de woonkamer een kleine presentatie te zien met reconstructies van kleding uit ca. 1574: van een hoge officier van de Watergeuzen en van een gewoon bemanningslid van een Geuzenschip, levensgroot en echt gedragen (maar zonder kogelgaten). “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” is gemaakt door Geeske Kruseman.
Deze tentoonstelling is te zien van 18 augustus t/m 9 december 2018 en loopt vooruit op het Leids jaarthema van 2018: Water.

Reacties

article
12549
Museum het Leids Wevershuis: Verwoven Verwondering
Van 18 augustus tot en met 30 september in Museum het Leids Wevershuis: Verwoven Verwondering.
https://leiden.nieuws.nl/cultuur/12549/museum-leids-wevershuis-verwoven-verwondering/
2018-08-13T17:41:06+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/193/2018/08/13174008/Jessica-van-den-Heuvel_310557.jpg
Cultuur, Nieuws