Wonderkamer in het Leids Wevershuis

Foto: Leids Wevershuis

Kunstenaarscollectief teQStiel creëert met de expositie ‘Wonderkamer’ een bijzondere textiele wereld die inspireert en verwondert. De Wonderkamer toont mini textiele kunstwerken onder stolpen. De tentoonstelling is te zien in Museum Het Leids Wevershuis van 6 t/m 28 oktober 2018.

De dertien kunstenaars van teQStiel onderzoeken de mogelijkheden van het werken met textiel. Ze maken gebruik van uiteenlopende textiele materialen als katoen, organza en jute of van bestaande textiele voorwerpen. Ook combineren zij textiel met andere materialen als klei en papier.

De leden van teQStiel zijn in het verleden gestart met quilten. Een quilt bestaat traditioneel uit drie lagen: een patchwork bovenkant, een vulling en een onderkant. Tot het midden van de vorige eeuw werd deze techniek vooral ingezet voor praktische doeleinden als warme dekens voor op bed, comfortabele kleding, of interieurdecoratie. Vanaf het midden van de twintigste eeuw gingen kunstenaars technieken uit de beeldende kunst toepassen op textiel – en dus ook op quilts.

De leden van teQStiel zijn op zoek naar expressiemogelijkheden van naald, draad en stof. In de Wonderkamer staat creatieve vrijheid naast het gezamenlijke resultaat. De tentoonstelling verrast en verwondert met rayon, organza, katoen, vilt, tyvek en veel meer.

teQStiel bestaat uit Anne Hazekamp, Anke Tilstra, Betsy Schuddeboom-Bax, Christel Sins, Elise Wiggers, Gerie Lammers-Vriens, Hetty Janssen, Jo Huijsman-Nammensma, Loes Bosveld, Marjolein van der Eijk, Marjoleine Beyers, Nellie van der Poel-Zutt en Petra Kooij.

Tijdens de tentoonstelling zijn op zaterdag en zondag leden van teQStiel aanwezig.