Gerestaureerde Lakenhal Leiden, cultureel erfgoed om trots op te zijn

Op de foto van links naar rechts wethouder mevrouw Van Delft, gedeputeerde Rik Janssen en directeur museum De Lakenhal mevrouw Knol
Op de foto van links naar rechts wethouder mevrouw Van Delft, gedeputeerde Rik Janssen en directeur museum De Lakenhal mevrouw Knol
Foto: Provincie Zuid-Holland

Museum de Lakenhal in Leiden nadert na een jarenlange restauratie en uitbreiding zijn voltooiing. Reden voor gedeputeerde Rik Janssen een werkbezoek af te leggen aan het museum dat bijna klaar lijkt voor zijn heropening.

Rik Janssen bracht samen met de Leidse wethouder Cultuur, Yvonne van Delft, een bezoek aan De Lakenhal in Leiden. Rik Janssen: ” We staan hier op een historische plek. Het is een bijzonder stukje erfgoed: van Leiden als oude Hollandse stad, van Leiden als knooppunt van trekvaartverbindingen en van Leiden als grote handel- en textielstad. Ook dit erfgoed moet doorgegeven worden aan volgende generaties. Wij vinden het bij de provincie belangrijk ons cultureel erfgoed met eenieder te delen en dragen daar met de erfgoedlijnsubsidie van de Trekvaarten graag financieel aan bij. De provincie Zuid-Holland wil samen met partners onze erfgoedlijnen meer op de kaart zetten. Het verhaal van de unieke cultuurhistorische vaarwegen krijgt zo de aandacht die het verdient”.

Lakenhandel

Het trekvaartennetwerk in Leiden bracht een stijgende handel in lakense stoffen teweeg. Ten tijde van de aanleg van de trekvaarten werd in Leiden een nieuw soort laken gemaakt dat door het nieuwe handelsnetwerk over water een gewild exportproduct was. Vanwege de strategische positie van deze trekvaarten bij de ontwikkeling van de lakenhandel heeft de provincie aan dit project vanuit het Maatregelenpakket erfgoedlijn, onderdeel Trekvaarten, bijna 8 ton bijgedragen aan deze restauratie.

Behoud van vakmanschap

Behoud van erfgoed vraagt ook om behoud van vakmanschap. Daarbij zijn goede timmerlieden en metselaars nodig. Via de stichting Restauratie Opleidingsprojecten Zuid West (ROP), stimuleert de provincie bedrijven en scholen om het restauratievak voor jongeren aantrekkelijk te maken én worden jonge mensen geïnteresseerd om voor het restauratievak te kiezen.

Restauratie en inrichting

Het museum De Lakenhal zit in de laatste fase van de restauratie en richt zich daarbij nu op de uitbreiding en inrichting. De nieuwe vleugel aan de Lammermarkt krijgt steeds meer vorm. Het rijksmonument museum De Lakenhal is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden. Het museum is gevestigd in de voormalige Leidse Lakenhal uit 1640, ontworpen door Arent van ’s-Gravensande. Tot 1800 diende het gebouw ter keuring van het laken. De collectie van het museum bevat stukken die herinneren aan de omvangrijke Leidse textielindustrie.

Op de foto van links naar rechts wethouder mevrouw Van Delft, gedeputeerde Rik Janssen en directeur museum De Lakenhal mevrouw Knol

Trekvaarten

Het verhaal van trekvaarten gaat over de ontwikkeling van de oude Hollandse steden en over en de verbindende routes tussen de oude Hollandse steden, de ‘intercity van de Gouden Eeuw’.
Door de trekvaarten op de kaart te zetten, vertelt de provincie samen met haar partners het verhaal van dit erfgoed. Over de geschiedenis van het uitgebreide trekvaartenstelsel en hoe de trekschuit meerdere eeuwen lang het leven beïnvloed heeft. Daarbij helpt de provincie graag bij het restaureren van monumenten langs de vaarten, het verbeteren van aanlegmogelijkheden voor de scheepvaart en het herstellen van jaagpaden. Op deze wijze kunnen we onze historie delen met en beleefbaar maken voor een zo groot mogelijk publiek.