Twee mannen in een stotterend theaterduet

Foto: Theater Ins Blau

Op 15 oktober is het weer tijd voor Blue Monday: de maandelijkse voorstellings-serie waarin jonge, nieuwe theatermakers met avontuurlijke voorstellingen te zien zijn. De van oorsprong Noorse regisseur en theatermaker Espen Hjort trapt af met zijn stuk My Heart Into My Mouth.

In een tijd waar identiteit en gender veelbesproken thema’s zijn, richt Espen Hjort zich met My Heart Into My Mouth op de vraag ’wat betekent het om man te zijn?’ Hoe is mannelijkheid verbonden met kwetsbaarheid en kracht? Hoe vrij zijn mannen om een eigen invulling te geven aan hun man-zijn. “Mannen worstelen met hoe ze man moeten zijn in een wereld waarin ze de controle moeten delen met vrouwen.” Mannelijkheid wordt vaak als iets natuurlijks beschouwd, volgens Hjort. “Maar ik wil laten zien dat het geoefend is, het is aangeleerd. Je bent niet mannelijk, je doet mannelijk.”

Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?

In de voorstelling ontmoeten we twee mannen die iets traumatisch hebben meegemaakt, maar geen taal kunnen gebruiken om te communiceren – ze hebben uitsluitend bewegingen en geluiden om zich te uiten. My Heart Into My Mouth is een hortend, haperend, krijsend, neuriënd en hijgend duet over de momenten waarop het je niet lukt om je hart op je tong te krijgen. Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?

Als inspiratiebron en leidraad voor de voorstelling gebruikt Hjort het concept van punk. “Voor punk geldt: al kan je het niet, je doet het toch. Het gaat over bereidheid, je niets aantrekken van conventies. Dus in plaats van keurige taal, zoeken we het in ruw en rauw geluid.

Reserveringen www.theaterinsblau.nl