Hypnotiserende herneming van Nederlandse moderne dansklassieker

Foto: Theater Ins Blau

Mooi, want zo kan ook het huidige publiek kennis maken met deze klassieker van de Nederlandse moderne dans op donderdag 18 oktober in Theater Ins Blau.

De choreografie bouwt voort op het minimalistische werk uit de beginjaren van De Châtel, zoals bijvoorbeeld Lines (1979). Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd en vraagt om volledige overgave van de danseressen. VA Wölfl verzorgt ook voor de reprise van Thron de vormgeving en het kostuumontwerp. Voor het lichtplan is Bernie van Velzen benaderd. Componist Patricio Wang laat op verzoek zijn oorspronkelijke minimalistische muziek aansluiten op de huidige tijd.

Documentaire

Op de avond van de voorstelling zal vanaf 19:00 uur in de foyer de documentaire Uitzinnige Beheersing getoond worden. Filmmakers Manon Lichtveld en Bas Westerhof reizen met Krisztina de Châtel terug naar haar geboortehuis in Boedapest. Daar gaan zij op zoek naar de bronnen van wat zij noemen de ‘uitzinnige beheersing’ van De Châtel. Langzaam wordt duidelijk dat deze karaktereigenschap mogelijk een gevolg is van de voortdurende strijd tussen De Châtels disciplinaire opvoeding en haar ongebreidelde drang tot expressie.

Voor deze dansvoorstelling zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Reserveringen www.theaterinsblau.nl