Tragikomisch muziektheater over alles dat kwetsbaar is

Foto: Theater Ins Blau

Alles van Waarde, de nieuwste voorstelling van De Veenfabriek staat deze maand driemaal in Theater Ins Blau. Met compassie, zelfspot en muziek die zich tekortgedaan voelt, maakt de Veenfabriek je met Alles van waarde deelgenoot van een titanenstrijd tussen idealistische wereldverbeteraars overtuigd van hun eigen gelijk.

In een tehuis voor bejaarde bon-vivants slijt Luuk Swaanswijk (John van Oostrum) zijn laatste dagen. Luuk, ooit een flamboyante, revolutionaire linkse kunstenaar, is verbitterd geraakt. Het einde van zijn carrière ging gepaard met steeds nieuwe bezuinigingen en steeds minder waardering voor wat waardevol en kwetsbaar is.

Zijn buurman, Mies Dommaker (Ton van der Meer), spreekt bijna niet meer. Verdrietig draait hij de platen van de overleden collega’s met wie hij de concertpodia in de vorige eeuw bestormde. Iedere dag. In een poging om aan alles wat nieuw is en klinkt nooit te wennen. Bleef de dissonant maar altijd dissonant. De gruwel van het meezingen en meeklappen.

Vandaag bezoeken Luuks dochter Mary (Jacobien Elffers) en zijn kleinzoon Huy (Phi Nguyen) hem. Dit is waarschijnlijk hun laatste keer samen, want Huy wordt uitgezonden op een vredesmissie naar Venezuela. De oude pacifist Luuk staat hier cynisch tegenover. Volgens hem is deze missie een dekmantel om wurgcontracten af te sluiten en het land, dat zo rijk is aan grondstoffen, leeg te roven. Huy denkt daar anders over: het is juist een mogelijkheid om mensen in nood te helpen en te vechten voor wat kwetsbaar is.

Op 25 en 26 oktober zullen de Try-Outs plaatsvinden en op 27 oktober is het tijd voor de Première van Alles van Waarde.

Reserveringen www.theaterinsblau.nl