Tentoonstelling in het Leids Wevershuis: “Sinterklaaspapier onder de loep”

Foto: Museum het Leids Wevershuis

In 2013 was er al eens Madelein Duijvesteijn met “O, kom er eens kijken” een expositie en lezing over sinterklaaspapier. Na dit grote succes is het nu aan Tini Haartsen-Slappendel om meer van sinterklaaspapier te laten zien.

Al 11 keer eerder heeft Tini een expositie gehad over het unieke Nederlandse sinterklaaspapier. Voor de eerste keer is dat nu in Leiden, in het Museum Het Leids Wevershuis. Want… uniek is het! Niet voor niets is de collectie van Prof. dr. J.C. Zadoks, oud-hoogleraar Plantenziekten, in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam terecht gekomen. En niet voor niets heeft wijlen de heer dr. J. Stout, leraar Duits, honderden Sinterklaaspapieren verzameld om te gebruiken als studiemateriaal. De ontwikkeling van het Sinterklaasfeest vind je terug in dit papier!

Hoe kwam Tini op het idee zulk papier te verzamelen en te bestuderen? Bij haar kwam het door het feit dat het Sinterklaasfeest ter ziele dreigde te gaan, eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinterklaas en de Kerstman konden niet meer door één deur. De Sint moest weg, de Kerstman moest blijven. Zou ze haar derde zoontje niet meer van dit mooie feest kunnen laten proeven? Dan maar alle papiertjes bewaren, in een boek plakken en aan de hand van elk papiertje alles vertellen. Maar… gelukkig, de Sint is blijven bestaan en op één van de papiertjes staan de Sint en de Kerstman weer als goede vrienden in vrede naast elkaar.

Na een aantal jaren bleek dat er door het hele land heen meer mensen deze waardevolle hobby hebben. Zij zijn verenigd in de SNIPP-club (de Sint Nicolaas InpakPaPier-club). Ze wisselen veel uit, leren veel van elkaar en genieten!

Naast de tentoonstellingen houdt Tini tevens ontwerpwedstrijden, ook op basisscholen, en telkens verrast het haar weer wat een leuke, ludieke en mooie ontwerpen hier uitkomen.

Zelf zal Tini Haartsen-Slappendel zondagmiddag 11 november en zondagmiddag 2 december aanwezig zijn in het Leids Wevershuis met extra interessant en kostbaar materiaal.