Absurdistische voorstelling over een wanhopige idealist

Foto: Theater Ins Blau / Sanne Peper

Een goed mens zijn, maar ook genieten. Het lijkt soms niet helemaal samen te gaan. Toneelgroep ECHO snijdt dit onderwerp aan in de voorstelling De Moraalridder. Verwacht een stuk van tegenstrijdigheden. Een show waarin fictie en werkelijkheid door elkaar lopen. Een absurdistische voorstelling vol zelfspot. Vrijdag 16 november te zien in Theater Ins Blau.

We willen allemaal goede mensen zijn, maar ‘genieten’ weegt vaak zwaarder dan ethiek. We bedoelen het niet slecht, niemand is immers uit op vernietiging van de planeet, dierenmishandeling of uitbuiting van kinderen. Maar wie wil er niet het nieuwste model smartphone, meedoen met de laatste mode en lekker eten? U toch ook?

In De Moraalridder zien we een wanhopige idealist. Haar gedachtegoed is even geniaal als absurd.

Ze stelt haar leven in dienst van de goede zaak en strijdt om de sympathie van het publiek. Ze draagt een groot harnas, een keurslijf dat eigenlijk te zwaar is. Naast haar staat de Gezel. Zij helpt het harnas te dragen waar de Ridder dat niet meer kan. Zij vult aan waar het stil dreigt te vallen, brengt vrolijkheid waar het gênant wordt en houdt gezelschap wanneer de eenzaamheid toeslaat.

Want het moet wel gezellig blijven…

Over toneelgroep ECHO

Toneelgroep ECHO is een Arnhems toneelgezelschap dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlandse theaterveld. Zo typeerde de Volkskrant ECHO als ‘de groep die de afgelopen tien jaar het Nederlandse theaterlandschap verrijkte met hun fysieke speelstijl’. ECHO bestaat uit Anna Schoen en Lotte Dunselman. In hun voorstellingen tonen zij een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is, als een echo met een ietwat vervormde klank.
Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater. Dunselman en Schoen worden geroemd om hun uitbundige, rauwe, zeer beeldende speelstijl, wat Dunselman in 2017 de Colombina prijs opleverde.

Reserveringen www.theaterinsblau.nl