Reuvensdagen 2018: Zuid-Holland vindt parallellen met 1000 jaar geleden

Foto: Provincie Zuid-Holland

Dat archeologie leeft in Zuid-Holland werd weer eens te meer duidelijk op de 48e editie van de Reuvensdagen. Op de tweede dag van het archeologiecongres werd de eerste sessie gewijd aan het onderzoek naar de periode 1000-1300. Op uitnodiging van de gemeente Vlaardingen en de provincie Zuid-Holland werden de Reuvensdagen dit jaar gehouden in Vlaardingen.

Vrijdag 16 november 2018 opende Rik Janssen, gedeputeerde Cultureel Erfgoed voor Zuid-Holland de tweede Reuvensdag met de ‘Vorming van Holland’: programma Reuvensdagen vrijdag 16 november. Hij onderstreepte het belang van archeologie in de provincie en het project Ontstaan van Holland. Hij nam ons mee naar het Holland van 1000 jaar geleden. Rond het jaar 1000 verandert de wildernis langzaamaan in een ontginbaar polderlandschap. Dorpen worden steden en ruileconomie maakt plaats voor geldhandel. De kuststrook schudt het Duitse keizerlijk gezag van zich af en start de opmaat naar het autonome en eigenzinnige graafschap Holland.

Rik Janssen: “In het huidige Holland vinden we nog steeds parallellen uit die tijd. Denk aan de rol van de stad als economische motor. De inrichting van het landschap ten behoeve van de duurzame energieproductie en het bodemdalingsvraagstuk in het Groene Hart. Wat ons nog steeds verbindt met de Hollanders van toen is het vermogen om onszelf als het ware steeds weer opnieuw te hervinden.”

In de pauzes tussen de verschillende sessies was er een verkorte tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ te zien en kon men de Stoel van Overschie in het Museum Vlaardingen bezoeken.

Samenwerken

Historische bronnen uit deze periode (1000 – 1300) zijn schaars. Samen met verschillende gemeenten, universiteiten, instellingen en musea wil de provincie meer aandacht genereren voor die eerste 3 eeuwen van het graafschap Holland. Zo wordt met verschillende universiteiten een wetenschappelijk onderzoeksprogramma opgezet over deze eerste eeuwen van Holland. Hiervoor is een door de provincie Zuid-Holland gefinancierde en recente vacant gestelde promotieplek voor onderzoek naar het thema Hoven in Holland, 900-1300 (Universiteit van Leiden) opengesteld.

Subsidie publieksbereik

De succesvolle provinciale Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland heeft er mede toe geleid dat veel initiatiefnemers met hun verhalen, musicals, tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten het verhaal van het Ontstaan van Holland ‘breder en dieper’ hebben kunnen maken en nog steeds maken.

Nieuwe app Archeologica

Mooi voorbeeld is de recent gelanceerde publieksapp Archeologica. De door het programma Transparante en Open Provincie uitgeschreven App-challenge Digging for Data werd gewonnen door de app van EagleScience Software. De app biedt het spel archeologica Ontdek de schatten van Zuid-Holland waarbij 2 teams in competitieverband spelenderwijs worden uitgedaagd om eigenschappen te koppelen aan archeologische objecten. Zo wordt de bestaande open data van de provincie breder toegankelijk gemaakt en bovenal verrijkt. Deze app is sinds 19 november gratis te downloaden.

Kennis delen

Archeologie vertelt ons meer over ons verleden en verbindt ons met het heden en onze toekomst.

Eenieder die kennis over de periode rondom het Ontstaan van Holland heeft, wordt van harte uitgenodigd deze kennis te delen. Voor meer informatie, bezoekt u de webpagina www.zuid-holland.nl/ontstaanvanholland of mailt u naar [email protected].