Leids Wevershuis: Religieus mysterie,Mysterieuze religie

Foto: Museum het Leids Wevershuis

Vervuiling, vluchtelingen, overbevolking, plastic troep, IS, terrorisme, haastig leven en de drukte in deze tijd. Er zijn oorlogen omdat religies botsen en er is geen respect meer voor elkaar.

Macht en geld zijn dé middelen om leider te worden, daarin mist men inhoudelijke kennis en bezorgdheid over de mensheid en onze aarde. Mensen gaan er aan onderdoor. Geloven mag niet meer in onze maatschappij en alle mysteries moeten wetenschappelijk verklaard worden.

Met textiel en andere materialen probeert Marjo deze emotie van “wereldpijn” over te brengen. Het woord wereldpijn komt van het Duitse woord “Weltschmerz” het gevoel van diepe droefheid, pijnlijk ervaren melancholie door verdriet ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld.

Marjo vraagt zich in deze expositie af of er nog stilte is in onze wereld. Waar is de rust in onze maatschappij gebleven? Hoe kunnen wij vreedzaam leven? Waar is het respect voor onze omgeving? Mogen we nog geloven? Wat is de zingeving van het leven? Is er een God? Een iets of een niets?

Ja, er is hoop. Door Marjo weergegeven in verscheidene symbolen. Een Phoenix ontworstelend uit het vuur, kruisen als teken van het Christelijke geloof en amuletten ter bescherming voor kwaad. De hoop dat er meer is dan alleen het leven op aarde.

Op deze tentoonstelling komen wanhoop en hoop samen. Geloof en mysterie komen samen op een punt van hoop.