Theatergezelschap Vloeken in de Kerk komt 21 december naar Leiden met knetterende kerstnachtdienst ‘Kniezen onder kerstboom’

Foto: Theater Ins Blau

Vloeken in de Kerk staat aan de voet van een kersttournee: van 6 tot en met 22 december trekt het gezelschap door het land met de knallende uitsmijter van een jaar lang onderzoek naar geluk. En zeg nou zelf, wat is een beter moment om de balans op te maken dan vlak voor de feestdagen? Acht prachtige kerkgebouwen openen hun deuren voor een kerstnachtdienst vol met sketches, persoonlijke biechten, liedjes, een zegen, een kerstrepertoire van Kamerkoor Leiden en natuurlijk een eigentijds kerstverhaal. Als piek op de kerstboom is er een preek van theoloog Janneke Stegeman, die je als een raket vol nieuwe inzichten de feestdagen in schiet.

Kerstnachtmis De kerstdagen staan weer voor de deur. De tijd waarin alles leuk moet zijn. Waarin we elkaar gelukkige feestdagen wensen. Een knallend uiteinde. Een zalig kerstfeest. Een happy new year! De boodschap is duidelijk: met kerst zul je gelukkig zijn en anders blijf je maar thuis om mokkend Home Alone te kijken. Vloeken in de Kerk bekijkt de feestdagen van een nieuwe kant en vraagt zich af of je per se gelukkig moet zijn, of dat kniezen onder de kerstboom soms ook best lekker is.

Slotstuk van een vierluik ‘Kniezen onder de kerstboom’ is het slotstuk van een vierluik genaamd ‘Op zoek naar geluk’. Vloeken in de Kerk dook een jaar lang allerhande tradities in, om te leren over geluk in grootmoeders tijd. Na een duik in de christelijke traditie (deel #1), Griekse filosofieën (deel #2) en gelukstradities in onze multiculturele samenleving (deel #3) is het nu tijd voor de allesomvattende eindconclusie. Hebben de theatermakers hun geluk gevonden? Of waren ze zo hard op zoek dat ze onderweg vergaten om gelukkig te zijn?

Over Vloeken in de Kerk Theatergezelschap Vloeken in de Kerk werd in 2015 opgericht door dramaturg Alinde Hoeksma, vanuit een diepe behoefte aan nieuwe theatervormen, een fascinatie voor de magie van kerkgebouwen en de drang om samen stil te staan. In deze razende maatschappij waarin steeds minder mensen in een god geloven, zoekt het gezelschap naar nieuwe vormen van houvast. Vloeken in de Kerk werkt met wisselende makers van uiteenlopende disciplines. De voorstellingen – of liever: theatrale diensten – zijn geïnspireerd op een kerkelijke liturgie, die altijd door een moderne, eigenwijze mangel wordt gehaald. De makers nemen de rol in van eigentijdse voorgangers die hartstochtelijk prediken vanuit theater, poëzie, muziek, filosofie, wetenschap en persoonlijke verhalen. Een doorlopend inhoudelijk onderzoek naar een modern alternatief voor de kerk. Het gezelschap speelde eerder het zevenluik ‘De Deugd van Tegenwoordig’, dat te zien was in diverse kerkgebouwen en op festival De Parade.