Geboortehuis van Rembrandt virtueel nagebouwd #Leiden

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Leiden, de stad waar Rembrandt geboren is. Waar de 17de-eeuwse stad veelal in tact bleef… behalve de plek waar Rembrandt in 1606 voor het eerst het licht zag. Het Rembrandtjaar is de aanleiding om zijn geboortehuis en woonomgeving virtueel na te bouwen.

Niet uit de losse pols maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken werkten hiervoor nauw samen met een historisch reconstructie kunstenaar.

Leiden uit de tijd van Rembrandt reconstrueren

Het reconstrueren van het geboortehuis van Rembrandt startte met het verzamelen van alle relevante beschikbare gegevens. Naast archiefonderzoek werd gezocht naar kaartmateriaal, tekeningen, schilderijen, historische foto’s, bouwhistorische en archeologische data. Met name het “straetbouc” van Van Dulmanhorst en Dou uit 1588-1597, de vogelvlucht kaarten van Bast uit 1600 en Blaeu uit 1633 uit de collectie van Erfgoed Leiden zijn bijzonder waardevol in de reconstructie.

Geboortehuis van Rembrandt

Het huis bestond uit twee huizen parallel aan de Weddesteeg met een aanbouw en een huisje in de tuin. De compositie van het interieur is ook gebaseerd op bouwhistorische onderzoek in Leiden samen met vergelijkbare interieurs uit de 17de eeuw en historische schilderingen en prenten.

BNG Bank Erfgoedprijs

In 2018 heeft de gemeente Leiden de BNG Bank Erfgoedprijs gewonnen. Een prijs voor gemeenten met een hart voor erfgoed. Om dit te vieren is het geldbedrag behorend bij deze prijs ingezet om een stukje geschiedenis toegankelijk te maken voor de Leidenaren en natuurlijk voor alle bezoekers van Leiden. Gekozen is om in het teken van het Rembrandtjaar het geboortehuis en de omgeving van Rembrandt virtueel te reconstrueren.

Over historisch reconstructie kunstenaar, Matthijs de Rijk

Als historische reconstructie kunstenaar creëert en brengt hij het verleden digitaal tot leven. Niet alleen het gebouw maar ook de natuurlijke omgeving wordt ontworpen. Hij duikt in historische bronnen, schilderijen en oude boeken om elk onderdeel, de kozijnen, de textuur van plavuizen, de stoelen en zelfs de bekers waaruit gedronken werd, tot in detail na te bouwen.

Over Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is hét cultuurhistorisch centrum voor gemeente Leiden en de regio.Hier werken archivisten, collectiebeheerders, bouw- en architectuurhistorici, erfgoedadviseurs, archeologen, monumentenzorgers en molenaars als erfgoedprofessionals samen aan de regionale historie van Leiden en Omstreken.