Leidse theatermaker toert met persoonlijk verhaal door het land

Foto: JR Theater Zaken

Na een succesvol landelijk tournee en een reprisetournee op de planning komt de voorstelling Hosseini op 12 juni terug naar de stad waar het voor Renée Coralie van Beek allemaal begon, Leiden.

Hosseini is een aangrijpend autobiografisch portret van de Nederlandse Renée Coralie van Beek. In de noodopvang in Leiden ontmoet zij de Afghaanse vluchteling Ayoub. Ze worden verliefd en Renée raakt zwanger.
Wat klink als het begin van een liefdesverhaal blijkt een verhaal te zijn over de voortdurende angst om elkaar kwijt te raken. Tegelijkertijd met hun verliefdheid loopt namelijk de asielprocedure van Ayoub, die abrupt eindigt in de illegaliteit. Wat betekent dit voor de Nederlandse Renée en hun prille relatie? Hosseini toont de achterkant van het Nederlandse asielbeleid. De laatste voorstelling van dit seizoen speelt niet in het theater, maar de Hooglandse Kerk wordt omgetoverd tot een theater.

Waarom moeten we naar jouw voorstelling Renée, er is al zo veel op het gebied van vluchtelingen? Renée: “Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van de vluchtelingenproblematiek. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Wij moeten het doen met alle mensen die nu in Nederland rondlopen. Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet. Dat eindigt in desintegratie, agressie en misschien nog wel erger.” Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook hoop.

Uit de publieksreacties blijkt inderdaad dat mensen vol ongeloof de zaal verlaten en in de foyer behoefte om hierover door te praten.

  • “Ik kan niet geloven dat dit een waargebeurd verhaal is. Gebeurt dit daadwerkelijk in mijn land?”
  • “Verbazingwekkende rollercoasterride door een bizar liefdesverhaal.”
  • “Wat een verhaal, kippenvel en opdringende tranen. Hoe gaat het verder? Wat noodzakelijk goed dat dit verteld wordt, maar dat is niet genoeg. Wat weten we weinig.”