Provincie Zuid-Holland geeft bijenhotels weg aan gemeenten en basisscholen

Foto: Provincie Zuid-Holland

Nemen de gasten van bijenhotels een vliegende vlucht in Zuid-Holland? Als het aan de provincie ligt wel. De provincie geeft daarom gratis bijenhotels met zakjes bloemenzaad weg aan alle gemeenten en basisscholen in Zuid-Holland.

Gedeputeerde Han Weber: “We moeten nu in actie komen voor de wilde bij. Samen kunnen wij zorgen voor meer bloeiende planten en nestgelegenheid. Wij bloeien zo met zijn allen op, natuur én mens, in het Zuid-Hollandse bijenlandschap.”

Bloeiend bijenlandschap

Zo’n gezamenlijke inspanning van boeren, scholen, bedrijven, belangenorganisaties en inwoners heeft in het eerste bijenlandschap van Zuid-Holland, in het project Groene Cirkels, al 34% meer soorten bijen opgeleverd. In dit bijenlandschap is de bij weer begonnen aan een opmars. Ook het besluit van de provincie om alle bermen ecologisch te beheren maakt de weg weer vrij voor de toename van bijen in Zuid-Holland.

Bezige bijtjes op het schoolplein

Bij het bijenhotel ontvangen de scholen educatiemateriaal van Nederland Zoemt. De kinderen leren zo meer over het belang van de bij voor de natuur. Het lijkt spannend bijen op het schoolplein, maar dat is het niet. De wilde bijen leven in tegenstelling tot de honingbijen alleen. Ze hebben geen bijenvolk om te verdedigen en steken daarom niet. Als ze per ongeluk prikken, dan is dit een klein prikje met geen allergische reactie. De kinderen ervaren dus geen hinder van de bijen.

Wat is een bijenhotel?

Een bijenhotel is een door mensen gemaakte plek waar wilde bijen hun eitjes kunnen achterlaten. De moederbij zoekt in haar eentje een nestplaats in het bijenhotel. In elke cel legt ze een eitje. Dit doen ze bijvoorbeeld in holle stengels, zoals bamboe en riet of in gaatjes die in hout zitten.

Kom in actie! Jij maakt het bijenlandschap!

Heb jij als Zuid-Hollandse gemeente of basisschool nog niet ingeschreven voor een gratis bijenhotel? Doe dit dan snel! De gemeenten kunnen nog tot en met 14 februari inschrijven en de scholen tot en met 1 maart. Schrijf je hier in: www.zuid-holland.nl/bijenlandschap.

Achteruitgang wilde bij

Het aantal bestuivende insecten is de afgelopen 30 jaar in heel Europa met 75% achteruit gegaan. De wilde bijen en andere bestuivende insecten zijn voor 80% verantwoordelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en planten. De bij staat dus aan de basis van ons bestaan. De provincie Zuid-Holland wil daarom een bijvriendelijke provincie zijn.