Werkconferentie DOEN! geeft volop inspiratie

Foto: Gemeente Leiden

Leiden verandert. Dit geldt zeker op het gebied van zorg en welzijn, jeugdhulp en werk en inkomen. Inwoners, organisaties, instellingen en gemeente werken op andere manieren samen, zoeken verbinding en durven meer te experimenteren.

Hierdoor krijgen inwoners sneller hulp en ondersteuning als ze dat nodig hebben. Ook ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden om actief mee te doen in de samenleving en is er meer ruimte voor initiatieven uit de stad. Dat er in Leiden op dat vlak al heel veel gebeurt, werd goed zichtbaar tijdens de Werkconferentie DOEN! die op maandag 13 november in de HUBspot werd georganiseerd. In diverse workshops konden de deelnemers kennis maken met projecten in de stad. Maar bovenal was het een inspirerende dag waarop ontmoeting plaatsvond en kennis en ervaring werd uitgewisseld. Een korte terugblik.

Transformatie net begonnen

De werkconferentie DOEN! wordt geopend door programmamanager Transformatie Ineke Lenssen en wethouder Marleen Damen (Werk en Inkomen, Wijken en Financiën). “Mensen vragen mij vaak ‘wanneer is het af?’, vertelt Marleen Damen aan het toegestroomde publiek, “maar in feite zijn we net begonnen. Het moet een stadsbrede beweging worden met projecten van onderop. Dat is écht ‘anders werken!” Na deze openingswoorden vertrekt iedereen naar de diverse workshops die te land en te water worden aangeboden, door onder meer: TNO, Hogeschool Leiden, Studio Moio, Libertas, Leyden Academy of Vitality and Aging, Radius, Organisatieatelier, Curium, Hof van Sijthoff, Resto van Harte, Social Lab, LUMC en het Transformatieteam van de gemeente Leiden.

Workshops, premières en samenwerkingsverbanden

Fransje Barnard (Libertas Leiden) vertelt na haar bezoek aan enkele workshops: ”Je weet dat er al veel organisaties zijn in Leiden die experimenteren met andere manieren van werken. Ze willen niet alleen anders maar ze denken en doen ook echt anders. Alleen weet je niet altijd wie waar mee bezig is of heb je geen tijd om er achteraan te gaan. Door alles hier op deze manier zichtbaar en tastbaar te maken leg je veel sneller verbindingen en ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. Dat vind ik echt winst”.

Studio Moio en het Organisatieatelier dagen de deelnemers in hun gezamenlijk georganiseerde workshop uit om spelenderwijs aan de slag te gaan met twee vragen: ‘Hoe kunnen we in de stad meer en beter samenwerken?’ en ‘Hoe maken we nieuwe projecten kansrijker in de stad?’ Volkan, één van de jongeren van Studio Moio vat de aanpak van zijn groepje mooi samen: ”Ik ben een denker, jij bent een doener, samen zijn we denkende doeners. Kracht van de mens ligt bij elkaar”.

Werkconferentie

Tijdens de werkconferentie gaan ook twee documentaires in première. De documentaire over participatief actieonderzoek, uitgevoerd door TNO en het Organisatieatelier, laat producer Kick Stokvis het proces zien van deze bijzondere vorm van onderzoek. In de andere documentaire wordt de vernieuwende werkwijze van Gemiva SVG met Hof van Sijthoff in beeld gebracht. Deelnemers aan het unieke leer-werkbedrijf vertellen hier over hun ervaringen. De kijkers in de zaal zijn zichtbaar onder de indruk: “ Wat een enorme verbindende kracht heeft deze werkwijze in zich. Overal worden kansen gezien en de organisaties gaan er ook echt mee aan de slag”.

Achter die vergadertafel vandaan

Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) sluit de werkconferentie af: “ We hebben vandaag veel vernieuwende en verrassende manieren van werken gezien. Samen kunnen we meerwaarde creëren. Minder praten, achter die vergadertafel vandaan komen en elkaar meer ontmoeten. Deze projecten en initiatieven zijn goede voorbeelden van wat we kunnen bereiken door anders te willen, anders te denken en vooral: anders te doén.“

Meer weten?

Kijk op www.leiden.nl/doen en ontdek wat Leiden verder nog allemaal te bieden heeft.