Stadhuis krijgt groene tuin en ruimte voor samenwerking met de stad

Foto: Gemeente Leiden

Het structuurontwerp voor de verbouwing van het stadhuis is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast heeft het college besloten dat de aanbesteding voor de aanvullende huisvesting wordt stopgezet. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd.

Het stadhuis wordt geschikt gemaakt voor flexibel werken en om optimaal en duurzaam in te kunnen zetten als werkplek voor ambtenaren. In juni zijn via een Europese aanbesteding de architecten Office Winhov en Studio Linse geselecteerd om hun visie uit te werken tot een structuurontwerp. Hierin is de hoofdindeling van het gebouw bepaald. Dit structuurontwerp is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Marleen Damen (wethouder Financiën): “Het stadhuis wordt echt een plek om elkaar te ontmoeten en om samen te werken met de stad. In het structuurontwerp zijn hiervoor de eerste uitgangspunten vastgelegd. Zo komt er een multifunctionele foyer en betere vergaderruimte voor de raadscommissies. Door het nieuwe ontwerp kunnen er straks meer mensen op het stadhuis werken in een veel prettigere werkomgeving. De groene tuin gaat hier zeker aan bijdragen.”

Uitgangspunten stadhuis

In het structuurontwerp is een aantal uitgangspunten vastgelegd. De belangrijkste zijn:

  • De huidige balies worden verplaatst naar de aanvullende huisvesting. Het atrium kan zo getransformeerd worden tot een groene tuin. De glazen atriumkap wordt verwijderd, zodat er een echt natuurlijk binnenhof ontstaat. Er komt onder andere een grote foyer, een vergadercentrum en een werkcafé voor de medewerkers. De openbare foyer is multifunctioneel te gebruiken voor initiatieven vanuit de stad, zoals bijeenkomsten of tentoonstellingen.
  • Het college wil verder onderzoeken of er ruimte kan komen voor een historische stadsmaquette van Leiden, een initiatief van inwoners.
  • Op de eerste verdieping komt een nieuwe, betere ruimte voor de commissievergaderingen en ruimte voor de raadsfracties en de griffie. Op de overige verdiepingen komen eigentijdse werkplekken voor bestuur en ambtenaren.
  • Aan de kant van de Vismarkt/Kapelsteeg wordt het gebouw iets uitgebreid en komt er een nieuwe lift.
  • Door de verschillende ingrepen biedt het stadhuis straks plek aan bijna drie maal zoveel ambtenaren als in de huidige situatie. Het energiegebruik van het gebouw wordt verlaagd, onder meer door aanpassing van de installaties.

Het structuurontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Na besluitvorming door het college en de raad hierover kan naar verwachting eind 2018 een aanbestedingsprocedure worden opgestart voor het selecteren van een aannemer voor de verbouwing. Wanneer dit volgens planning verloopt, start medio 2019 de uitvoering die zeker een jaar zal duren.

Stopzetten aanbestedingsprocedure aanvullende huisvesting

In december 2016 is een Europese aanbestedingsprocedure voor de realisatie van de aanvullende huisvesting gestart. Het aangewezen zoekgebied hiervoor is de stadszijde van het stationsgebied.
Deze aanbesteding was tijdelijk stil gezet omdat het onduidelijk was waar het busstation zou komen. In september dit jaar heeft het college besloten het busstation op de huidige locatie te realiseren. Hoe het busstation wordt ingepast moet nog verder worden onderzocht.

Marleen Damen: “Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het onderzoek naar de inpassing van het busstation is afgerond. Er kan daarom voorlopig niet worden beoordeeld of de opgestelde aanbestedingsdocumenten dan nog voldoende bruikbaar zijn. Daarom heeft het college besloten om de aanbestedingsprocedure voor de aanvullende huisvesting stop te zetten. De gemeente onderzoekt momenteel alternatieve mogelijkheden voor de aanvullende huisvesting en we verwachten de gemeenteraad hierover in het voorjaar van 2018 nader te kunnen informeren.”

Achtergrondinformatie

Momenteel werken ambtenaren op verschillende plekken in de stad, waaronder in het Stationsplein 107, het Stadsbouwhuis en het stadhuis. De gebouwen zijn verouderd en niet ingericht op flexwerken. In 2016 heeft de gemeenteraad het Kaderbesluit Ambtelijke Huisvesting vastgesteld. Met dit Kaderbesluit is besloten tot de verbouwing van het stadhuis en de realisatie van één aanvullende huisvesting ter vervanging van het Stationsplein 107 en het Stadsbouwhuis. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn een hoog duurzaamheidsniveau, efficiënt ruimtegebruik en het gelijk blijven van de huisvestingslasten.