Gemeente Leiden gaat voor duurzamere huisvesting

Foto: Redactie Leiden

Gemeente Leiden zet in op een compactere, duurzamere en efficiëntere huisvesting. In 2019 komen naar verwachting alle publieksfuncties van de gemeente Leiden op 1 centrale, goed bereikbare en toegankelijke plek in de stad.

Hiervoor is de gemeente momenteel in gesprek met Green Real Estate, de eigenaar van het gebouw Level aan de Bargelaan. Het college van burgemeester en wethouders legt vandaag een kredietaanvraag voor aan de gemeenteraad. Het definitieve besluit over de locatie volgt nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met het krediet. De onderhandelingen zijn nog gaande. De gemeente hoopt die gesprekken nog voor de zomer af te ronden.

Momenteel werken ambtenaren op verschillende plekken in de stad, waaronder het Stationsplein 107, het Stadsbouwhuis en het stadhuis. De gebouwen zijn verouderd en niet ingericht op de huidige behoefte aan werkplekken. Door het verder invoeren van flexibel en samenwerkingsgericht werken, kan de gemeente teruggaan van drie naar twee gebouwen. De aanvullende huisvesting wordt ingericht op meer samenwerking met de stad. Gemeente Leiden overweegt Level te huren, omdat dit een leegstaand, relatief nieuw pand is dat destijds zeer energie-efficiënt en duurzaam is ontworpen. Hierdoor heeft de gemeente de mogelijkheid om flexibeler met de huisvesting om te gaan. Door flexibel te werken, kan de gemeente efficiënt met de ruimte omgaan. Zo voorkomen we onnodig hoge lasten voor huisvesting.

Samenwerken met de stad

De ruimte die de gemeente op het oog heeft binnen het gebouw Level, moet geschikt gemaakt worden voor de publieke dienstverlening en voor de ambtelijke huisvesting. In totaal komt er in de aanvullende huisvesting plek voor circa 465 fte. De verwachting is dat wanneer beide partijen tot overeenstemming komen, de ruimte in het gebouw vanaf medio 2019 gefaseerd in gebruik genomen kan worden. In aanloop daarnaartoe worden de verbouwing en de verhuizingen voorbereid. De voorlopige planning is dat medewerkers van het Stadsbouwhuis en het stadhuis medio 2019 verhuizen naar de aanvullende huisvesting, mits partijen tot overeenstemming komen.

Stadhuis

Nadat de medewerkers van het stadhuis verhuisd zijn, kunnen de werkzaamheden aan het stadhuis beginnen. Deze duren naar verwachting een jaar. Ook het stadhuis wordt geschikt gemaakt voor flexibel en samenwerkingsgericht werken en om optimaal en duurzaam in te kunnen zetten als werkplek voor ambtenaren. Hier kunnen na de verbouwing circa 465 fte werken. Als eind 2020 het verbouwde stadhuis wordt opgeleverd, kunnen ook de ambtenaren uit het Stationsplein verhuizen. Op dat moment zal de gemeente dat gebouw ook niet meer gebruiken voor de ambtelijke huisvesting.

Tijdens de verbouwing is het stadhuis niet beschikbaar voor bijvoorbeeld bruiloften. In die periode kan voor bruiloften, in plaats van het stadhuis, gebruikgemaakt worden van diverse alternatieve locaties in de stad.