Wethouder Roos van Gelderen treedt af

Roos van Gelderen (wethouder)
Roos van Gelderen (wethouder)
Foto: Gemeente Leiden

Wethouder Roos van Gelderen heeft vandaag besloten af te treden als wethouder van de gemeente Leiden. De aanleiding is de uitkomst van het onderzoek naar de financiële overschrijding tijdelijke huisvesting statushouders en bijzondere doelgroepen.

Wethouder Van Gelderen heeft op 3 mei jongstleden verklaard de volle politieke verantwoordelijkheid te nemen en zelf het debat met de gemeenteraad op 15 mei hierover te willen voeren. Het college heeft in gezamenlijkheid op 3 mei besloten er de voorkeur aan te geven dat zij niet zou aftreden en heeft dat in een brief aan de gemeenteraad toegelicht. Wethouder van Gelderen heeft vandaag besloten haar wethouderschap toch met onmiddellijke neergang neer te leggen, omdat zij voor deze lijn onvoldoende draagvlak ervaart.

Wethouder Roos van Gelderen: “Ik ben trots op het project. Ondanks dat de financiële overschrijding de reden is van mijn aftreden, hebben wij in Leiden iets geweldigs gerealiseerd. Er is binnen zeer korte tijd tijdelijke huisvesting gerealiseerd voor een grote groep mensen die dat nodig heeft, namelijk voor statushouders, bijzondere doelgroepen en andere woningzoekenden.”

Burgemeester Henri Lenferink vindt het treurig dat de wethouder is afgetreden: “Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de grote opgaven waar wij als gemeente voor staan, zoals de invoering van de decentralisaties in het sociaal domein. Daarbij kijk ik terug op acht jaar zeer plezierig samenwerken met iemand met een groot sociaal hart.”

De werkzaamheden die voortvloeien uit de portefeuille van de wethouder worden tot de installatie van het nieuwe college op 23 mei aanstaande waargenomen door wethouder Marleen Damen.