Expositie Kunst en Mantelzorg in stadhuis

Foto: Gemeente Leiden / Esmée Hagens

Van 1 juni tot en met 8 juli is de expositie Kunst en Mantelzorg te bekijken in het stadhuis van Leiden. Er worden verschillende kunstwerken van regionale kunstenaars geëxposeerd. De kunstwerken zijn speciaal ontworpen voor mantelzorgers uit de regio. Achter ieder kunstwerk schuilt een persoonlijk verhaal van een mantelzorger en een hulpvrager.

De kunstwerken zijn eerder onthuld op de dag van de Mantelzorg op 10 november 2017. Twee kunstwerken zijn onthuld in Leiden, twee in Leiderdorp, twee in Zoeterwoude en twee in Oegstgeest. Het betrof telkens een kunstenaar uit die gemeente die iets maakt voor een mantelzorger uit diezelfde gemeente. Vervolgens heeft de hele expositie steeds in een andere gemeente gestaan. De laatste periode is de gezamenlijke expositie in het stadhuis van Leiden te bekijken.

Dag van de Mantelzorg

De dag van de Mantelzorg werd georganiseerd door Eva (www.wijzijneva.nl). Eva helpt mantelzorgers bij hun zoektocht naar hulp en ondersteuning. Veel mantelzorgers weten niet wat er allemaal aan hulp is, omdat ze te weinig of te laat of zelfs nooit om ondersteuning vragen. Dit kan er toe leiden dat ze ooit overbelast raken, terwijl dat niet nodig was

Expositie

De expositie is gratis te bekijken in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Bezoekers zijn welkom van maandag tot en met vrijdag 8.30 uur – 17.00 uur. Donderdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur en op zaterdagochtend tussen 09.00 en 13.00 uur.

De moeder van Emine heeft meerdere chronische aandoeningen en mist haar overleden man enorm. Emine helpt haar moeder bij het huishouden, boodschappen, papierwerk en artsbezoek. Voor Emine is mantelzorg enerzijds liefdevol en warm, zoals men in haar Turkse cultuur goed voor elkaar wil zorgen. Anderzijds vindt zij mantelzorg ook zakelijk–er is in Nederland veel meer te regelen dan in Turkije. Kortom: hard en zacht tegelijk.
Esmée Hagens heeft haar verhaal in een kunstwerk genaamd ‘Tabouret’ vertaald: een poef die grotendeels van gerecycled materiaal is gemaakt. Het is de bedoeling dat mensen op het kunstwerk gaan zitten. Als ze dat doen, dan voelen en horen ze het onder zich kraken en schuren. Het voelt tegelijkertijd hard en zacht aan. Dit is mantelzorg!