Koplopergemeente Leiden ondertekent manifest Iedereen doet mee

Foto: Gemeente Leiden

Op donderdag 14 juni werd door een afgevaardigde van de gemeente Leiden het manifest Iedereen doet mee! ondertekend, in navolging van van Hugo de Jonge, minister van VWS, en nog 24 andere gemeenten.

De ondertekening van het manifest was onderdeel van de startbijeenkomst van het koplopersprogramma VN-verdrag Handicap—een programma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten waar Leiden aan meedoet.

In dit programma worden de deelnemende gemeenten ondersteund en uitgedaagd in hun ambities te werken aan een inclusieve samenleving, voor mensen met én zonder beperking. Niet alleen door van elkaar te leren en dit in hun eigen gemeente te bereiken, maar ook door andere gemeenten in Nederland te inspireren hetzelfde te doen.

Leidse ervaringsdeskundige

Naast de verantwoordelijke ambtenaren was ook ervaringsdeskundige Jiska Stad-Ogier mee naar Utrecht, waar de kick-off werd gehouden. Jiska is medeoprichter van Wij Staan Op!, en zet zich in voor de rechten van mensen met een beperking. Zij vertelde op het podium aan de minister hoe zij het ervaart met een rolstoel in Leiden te wonen.

‘Koplopen is je nek uitsteken’

Otwin van Dijk, ambassadeur van het programma, gaf aan dat hij bewondering heeft voor deze 25 gemeenten. Niet alleen omdat zij al werk maken van het VN-Verdrag, maar ‘omdat deze gemeenten hun nek durven uitsteken. Deze gemeenten zijn zich er ervan bewust dat er nog veel moet gebeuren om een inclusieve gemeente te worden. En daarom kiezen ze ervoor knelpunten te bespreken en goede voorbeelden te delen’, aldus Van Dijk.