Kleine Havenbrug en Scheluwbrug gerenoveerd

Foto: Gemeente Leiden / Buro JP

In de haven van Leiden, waar de Oude Rijn de binnenstad in stoomt, liggen de Kleine Havenbrug en de Scheluwbrug. Beide bruggen zijn in oude glorie hersteld en kunnen weer worden bediend.

Vandaag opende Martine Leewis beide bruggen. “Er is hard gewerkt aan deze monumentale bruggen en ze maken de binnenstad van Leiden nog mooier. Door een goede samenwerking met de aannemer, de kennis van Erfgoed Leiden en het geduld en begrip voor de werkzaamheden vanuit de buurt kunnen de bruggen opendraaien voor de schepen van Sail Leiden”.

Draaiende bruggen

De Kleine Havenbrug en de Scheluwbrug zijn nog de enige draaiende bruggen in Leiden. De afgelopen maanden heeft aannemersbedrijf Griekspoor samen met Erfgoed Leiden en omstreken de bruggen in oude glorie hersteld. De bruggen hebben dezelfde doorvaarthoogte als voor de renovatie.

Toen en nu

De Kleine Havenbrug verbindt de Havenkade met het Havenplein en kreeg zijn naam ter onderscheid van de nabij gelegen Grote Havenbrug. De Scheluwbrug is de brug tussen de Herengracht en de Oude Rijn. Het woord ‘scheluw’ verwijst naar de scheve (‘schele’) ligging van de Scheluwbrug. Rond 1870 zijn de twee houten bruggen vervangen door ijzeren draaibruggen. Op de liggers is nog steeds te lezen dat de Leidse Koninklijke Nederlandse Grofsmederij de bruggen heeft gemaakt. In 1988 werd de Scheluwbrug vernieuwd. De hekken van de brug zijn nog origineel. Ook het deel dat de brug laat draaien is toen vernieuwd maar met gebruik van oude materialen. De Kleine Havenbrug kreeg drie jaar later dezelfde behandeling. De Kleine Havenbrug is na de renovatie in maart 2018 opgeleverd.