Aardgasvrije nieuwbouw en bestaande bouw Holland Rijnland

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Het college van burgemeester een wethouders gaat het convenant ‘aardgasvrije nieuwbouw en bestaande bouw Holland Rijnland’ aan. Wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte en Wonen Fleur Spijker zal dit convenant tijdens de regiodag van Holland Rijnland op 5 september ondertekenen.

Het college onderstreept hiermee het belang van het werken aan een aardgasvrije stad en regio. De ambities van het Leidse college gaan echter verder dan dit regionale convenant en er wordt sinds de vaststelling van de Leidse Warmtevisie al concreet gewerkt om uitvoering te geven aan deze grote opgave.

Dit convenant, dat samen met de andere gemeenten in Holland Rijnland, Provincie Zuidholland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Omgevingsdienst West-Holland en Liander wordt ondertekend, heeft als doel om werk te maken van een aardgasvrije bebouwde omgeving. De ondertekenaars spreken zich uit om geen nieuwbouw meer op het aardgasnet aan te sluiten en samen werk te maken van een aardgasvrije bestaande bouw.

Een aardgasvrije bebouwde omgeving moet uiterlijk in 2050 zijn gerealiseerd. De ambities en doelstelling uit dit convenant zijn volledig in lijn met het beleidsakkoord 2018-2022 ‘Samen maken we de stad’, het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025 en de vorig jaar vastgestelde Leidse Warmtevisie.