Gemeente Leiden presenteert succesvolle Leidse aanpak voor inburgering

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Op woensdag 19 december presenteerde de gemeente Leiden de resultaten van het Project JAS (JA Statushouders). Dit project helpt statushouders aan scholing en of werk. Waar Nederlandse gemeenten gemiddeld een uitstroom bereiken van 16%, bereikt project JAS een uitstroom van 50%.

Statushouders doorlopen bij JAS een intensief maatwerkprogramma van drie jaar met een minimale inzet van 24 uur per week. Het programma is volledig gericht op participatie. lnburgering is onderdeel van het programma en vindt gelijktijdig plaats met toeleiding naar een opleiding of de arbeidsmarkt. Het doel is dat deelnemers een eigen plek vinden in de samenleving, waar zij financieel onafhankelijk kunnen functioneren.

Minister Koolmees heeft in juli 2018 de hoofdlijnen van het nieuwe inburgeringsbeleid gepresenteerd. De kern van het nieuwe stelsel is dat de regie op inburgering weer bij de gemeente komt. De inhoud van de nieuwe Wet lnburgering komt – naar het zich nu laat aanzien – goed overeen met de werkwijze in Project JAS.

De gemeente Leiden heeft in het project Sociale innovatie het programma inhoudelijk ontwikkeld. Dit wordt medegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het materiaal dat voor deze succesvolle methode is ontwikkeld, o.a. handleiding Het Gesprek & animatiefilmpjes voor informatievoorziening, wordt door Project JAS aanstaande woensdag officieel overgedragen aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Veel gemeenten zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe inburgeringsstelsel en hebben ook vanwege de succesvolle uitstroomresultaten belangstelling voor het materiaal dat ontwikkeld is. Het wordt ook aan de gemeenten beschikbaar gesteld.