Gemeente Leiden stelt nieuwe terrasregels op

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Minder regels voor ondernemers, en meer ruimte om te ondernemen. Dat is één van de ambities uit het beleidsakkoord van het Leidse college van burgemeester en wethouders. Vandaag stelde het college de nieuwe inrichtingseisen voor terrassen vast voor inspraak. Deze versoepelde regels zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de Leidse horeca.

Wethouder Yvonne van Delft (Economie en Binnenstad): “Leiden heeft een prachtige historische binnenstad met veel leuke cafés en restaurants waar je heerlijk op het terras kan zitten. Ondernemers gaven aan de oude terrasregels te beklemmend te vinden. Met deze nieuwe terrasregels zorgen we ervoor dat enerzijds de ondernemers meer ruimte hebben voor een eigen invulling van hun terras en anderzijds dat de veiligheid en het zicht op de historische gevels gewaarborgd blijven.”

Er zijn nieuwe regels voor het losstaande terrasmeubilair, zoals tafels en stoeltjes en overige losstaande elementen. Ondernemers krijgen meer vrijheid in kleurgebruik en mogelijkheden voor reclame. De regels voor terrasschermen en bouwwerken blijven gelijk. Deze worden getoetst aan de welstandsnota. Daarnaast zijn er regels voor de afmetingen van parasols toegevoegd.

De nieuwe inrichtingseisen zijn opgesteld op basis van gesprekken met de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden en het Centrummanagement Leiden. De nieuwe regels liggen nu vier weken ter inzage voor inspraak. Het college hoopt zo de nieuwe terrasregels rond de start van het terrassenseizoen (april 2019) vastgesteld te hebben.