SRON, gemeente en Universiteit Leiden tekenen overeenkomsten gronduitgifte

Foto: Gemeente Leiden

Op donderdag 6 juni ondertekenden Michel Leenders (directeur Vastgoed Universiteit Leiden), Paul Dirkse (wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën gemeente Leiden) en Annemieke Beers (instituutsmanager ruimteonderzoeksinstituut SRON) gronduitgifteovereenkomsten voor het nieuwe SRON-gebouw op het Leiden Bio Science Park.

SRON, het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut, verhuist in 2021 van Utrecht naar het Leiden Bio Science Park. De stap van Utrecht naar Leiden creëert nieuwe kansen voor versterking van het nationale ruimteonderzoek én voor de economie en het kennisklimaat in Zuid-Holland.

Annemieke Beers: “SRON komt in een vruchtbaar ecosysteem terecht door de zeer nauwe verbinding met de Universiteit Leiden en TU Delft en de nabijheid van ESA’s research centrum ESTEC. Dat versterkt onze samenwerking. Bij SRON kijken we ernaar uit om vanuit die positie verder te werken aan de ontwikkeling van steeds gevoeligere detectoren die nieuwe ontdekkingen in de ruimte mogelijk maken.”

Bouw

De bouw van de nieuwe hoofdvestiging van SRON start in juli 2019. De nieuwbouw is naar verwachting begin 2021 klaar. Het biedt dan plaats aan 180 medewerkers. De medewerkers verhuizen in de loop van 2021.

SRON

SRON Netherlands Institute for Space Research is het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut. SRON bouwt instrumenten voor internationale ruimtemissies, zoals ESA’s röntgentelescoop Athena, NASA’s klimaatsatelliet PACE en de exoplanetenjager PLATO. Bovendien verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek op het gebied van exoplaneten, de aardatmosfeer, astrofysica en detectietechnologie.