Uit recente cijfers van vergelijkingssite LaadpasTop10 blijkt dat het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal in Leiden momenteel gemiddeld 60,7 cent per kilowattuur kost. Dit is 8 procent duurder dan in september. Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat sinds 1 januari energiebelasting betaald moet worden bij het opladen van een stekkerauto.
De stijging van de kosten voor elektrisch opladen geldt niet alleen in Leiden, maar in heel Nederland. Aspirant-stekkerrijders worden geconfronteerd met extra financiële tegenvallers, waaronder het betalen van motorrijtuigenbelasting en het wegvallen van aanschafsubsidies. Volgens berekeningen van de ANWB maakt dit elektrisch rijden per kilometer momenteel duurder dan rijden op benzine.
In bepaalde delen van Nederland, zoals in het zuiden, dalen de gemiddelde tarieven nog steeds. Dit komt voornamelijk door oudere aanbestedingen waarbij de eigenaren van laadpalen de energiebelasting voor hun rekening nemen. In Leiden liggen de tarieven momenteel tussen de 52,6 en 68,8 cent per kilowattuur.
Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland telt Leiden momenteel 1459 openbare en semi-openbare laadpunten, wat 336 meer is dan een jaar geleden. Dit is de grootste toename in vijf jaar tijd. De Vereniging Elektrische Rijders geeft aan dat het verschil tussen thuisladen en laden op straat steeds groter wordt, met een toenemend aantal stekkerauto-eigenaren die afhankelijk zijn van openbare laadpalen.