De periode tussen twee borstkankeronderzoeken wordt steeds langer, wat tot bezorgdheid leidt onder vrouwen in het Groene Hart. Velen kunnen niet meer in hun eigen gemeente terecht en moeten reizen naar andere locaties voor het benodigde onderzoek.
Bevolkingsonderzoek Nederland, verantwoordelijk voor het borstkankeronderzoek, ondervindt een tekort aan screeningsmedewerkers. Dit tekort belemmert het uitvoeren van het vereiste aantal onderzoeken per jaar. Ondanks inspanningen om het personeelsbestand aan te vullen, blijft het een uitdaging in de zorgsector.
Om de situatie te verbeteren, zijn opleidingen gestart op zowel mbo- als hbo-niveau om meer screeningslaboranten op te leiden. Bevolkingsonderzoek Nederland benadrukt echter dat de gelijkheid in toegang tot het borstkankeronderzoek momenteel niet uniform is en verschilt per regio. De wachttijden in het Groene Hart zijn opgelopen tot bijna drie jaar in plaats van de aanbevolen twee jaar.
Een langere periode tussen onderzoeken kan leiden tot vertraagde detectie van borstkanker, waardoor preventieve maatregelen mogelijk uitblijven. Bevolkingsonderzoek Nederland benadrukt de inspanningen om nieuw personeel aan te trekken en efficiënt gebruik te maken van beschikbare onderzoeksruimte voor een kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar de toekomst toe.
Corrie Koole, een voormalige borstkankerpatiënt en vrijwilliger bij de patiëntenvereniging Borstkankervereniging Nederland, benadrukt het belang van regelmatige zelfcontroles naast de periodieke onderzoeken.