Hervormingsplan jeugdzorg: Kosten stijgen, gemeenten in zware positie

30 jan , 13:01 Gemeente
image 12 66c475c3b4eee

Hervormingsplan jeugdzorg: Kosten stijgen, gemeenten in zware positie

Steeds meer kinderen hebben jeugdhulp nodig en daardoor stijgen de kosten de pan uit. Een groot hervormingsplan moet de zorg verbeteren en leiden tot besparingen, maar volgens een adviescommissie is het voor gemeenten niet haalbaar om komende jaren beide doelen te halen.

Onderzoek naar hervormingsplan

De Deskundigencommissie Hervormingsagenda Jeugd, onder leiding van oud-zorgminister Tamara van Ark, deed onderzoek naar het hervormingsplan om de jeugdzorg te verbeteren. Het rapport 'Groeipijn' wijst op de toenemende kosten en de uitdagingen voor gemeenten.

Financiële druk op gemeenten

De kosten voor jeugdzorg blijven stijgen, waardoor gemeenten geld moeten bijleggen. De adviescommissie benadrukt dat gemeenten en het Rijk gezamenlijk voor de tekorten moeten opdraaien.

Zwaarwegend advies

Het kabinet staat voor financiële uitdagingen en moet volgens de commissie op zoek naar 750 miljoen euro om de jeugdzorg te ondersteunen. Het advies wordt besproken tijdens de voorjaarsnota.

Bezuinigingen en toekomstplannen

De geplande bezuinigingen op jeugdzorg zijn kritiek, maar de commissie benadrukt dat de huidige hervormingsplannen mogelijk niet voldoende besparingen opleveren. Er is behoefte aan betere dataverzameling en monitoring.

Naar duurzame verbeteringen

De commissie pleit voor bredere maatregelen in de jeugdzorg en betere samenwerking met gezinnen, scholen en de samenleving. Het doel is om de zorg efficiënter en effectiever te maken en wachtlijsten te verkorten.

Focus op resultaten

De hervormingsagenda moet uiteindelijk leiden tot een betere en betaalbare jeugdzorg. Er wordt gestreefd naar minder jongeren die jeugdzorg nodig hebben en een verbeterde toegang tot de juiste zorg.