Israël heeft zes journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera onder meer beschuldigd van deelname aan Hamas. Deze aantijgingen hebben veel woede opgewekt bij journalisten- en mensenrechtenorganisaties.
Volgens het Israëlische leger zou er bewijs bestaan, gebaseerd op 'informatie van inlichtingendiensten', betreffende zes Palestijnse verslaggevers. De verstrekte informatie bestaat uit 'talrijke documenten', inclusief 'personeelslijsten, lijsten van terroristische trainingscursussen, telefoongegevens en salarisdocumenten.'
Organisaties zoals het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) hebben twijfels over deze aantijgingen. 'Israël heeft herhaaldelijk dit soort onbewezen beweringen gedaan zonder geloofwaardig bewijs te leveren', verklaart de organisatie.
Er zijn in het verleden meer journalisten beticht van een connectie met Hamas door de Israëlische overheid. Al Jazeera refereert naar deze beschuldigingen als 'verzinsels'.
Edwin van 't Pad van The Rights Forum benadrukt dat de beweringen van Israël kritisch geëvalueerd moeten worden. Verschillende organisaties zoals het CPJ, Reporters Sans Frontières en het in Nederland gevestigde Free Press Unlimited hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie van journalisten in de Palestijnse gebieden.
Volgens de laatste tellingen van het CPJ zijn vanaf 7 oktober vorig jaar al 123 journalisten omgekomen door aanvallen van het Israëlische leger. Voorzitter Jodie Ginsberg beschrijft de Gazaoorlog als het 'dodelijkste conflict ooit voor journalisten, volgens tellingen van de CPJ'.