Hoe kun je de juiste zorgverzekering afsluiten?

Foto:

Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten, maar weet je nog niet goed waar je op moet letten? Met een groot aantal verzekeringsmogelijkheden is het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Iedere verzekering kan jou op een andere manier helpen en er komen weer andere maandpremies bij kijken. Voordat je een keuze maakt, moet je overal van op de hoogte zijn. Hiervoor moet je eerst weten hoe het staat met jouw gezondheid en welke zorg je nodig hebt. Iemand die een goede gezondheid heeft, heeft heel andere dekkingen nodig dan iemand die regelmatig naar het ziekenhuis moet. Maar hoe kun je aan de hand van jouw situatie de juiste verzekering afsluiten?

De dekking uitzoeken die bij je past

Als jouw situatie duidelijk is, begin je met het bekijken van de dekkingen. Dit begint allemaal bij de verplichte basisverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt tegen de basiszorg. Denk aan een ziekenhuisopname of een bezoek aan de huisarts. Dit is tevens de goedkoopste optie om een keuze uit te maken. Als je meer zorg nodig hebt, zoals tandheelkundige zorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen, dan kun je deze toevoegen aan de hand van de aanvullende opties. Ondanks dat het een extra bedrag per maand kost, kan het op de lange termijn een groot verschil opleveren in jouw facturen. Medische zorg kan duur zijn en hier wil je goed tegen beschermd zijn als jouw gezondheid je wel eens in de steek laat.

De hoogte van het eigen risico bepalen

De basisverzekering online afsluiten en daarbij de passende aanvullende opties toevoegen zijn slechts enkele stappen waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk nog een eigen risico bepalen. Veel mensen laten deze op het minimum staan. Het is immers het bedrag dat je moet betalen voordat de verzekering de rest van jouw zorg dekt. Als je de maandlasten zo laag mogelijk wilt hebben, kun je dit bedrag verhogen door middel van een vrijwillig eigen risico. De maandpremie gaat omlaag, maar je betaalt meer om de zorg te krijgen die je nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je dit bedrag kunt dragen indien nodig. Alleen dan maak je de juiste keuze voor de verzekering en kun je een flinke kostenbesparing verwachten.

Op de hoogte zijn van polisvoorwaarden

Vergeet niet om de polisvoorwaarden door te nemen. De kleine lettertjes laten jou nog weleens voor verrassingen staan tijdens het indienen van een claim. Zo zijn er bijvoorbeeld uitsluitingen en beperkingen als het aankomt op het verkrijgen van de juiste zorg. Niet alle medicijnen zijn meegenomen in de dekking, voor sommige specialistische zorg moet je eerst jouw eigen risico volledig gespendeerd hebben en bepaalde onderzoeken vallen er helemaal niet onder. Let ook op de wachttijd die de verzekering hanteert. Als je alles zo goed mogelijk bekijkt, sta je niet voor verrassingen en kan je jouw gezondheid voorrang geven. Het afsluiten van de verzekering kan dan pas echt beginnen en je geniet van de voordelen van de verzekering.