De Schavuiten bestaat 15 jaar

Foto: De Schavuiten

Een van de meest bijzondere kinderdagverblijven van ons land viert in april een feestje. De Schavuiten in het Leidse Morskwartier bewijst al 15 jaar lang de meerwaarde van de gezamenlijke opvang van gezonde en chronisch zieke kinderen. “Ze spelen samen en leren van elkaar.”

De Leidse vestiging van De Schavuiten is sinds 2008 gehuisvest in boerderij De Slaagh in de Lage Mors. Op deze bijzondere locatie verzorgen pedagogische medewerkers en verpleegkundigen de dagopvang voor gezonde en chronische zieke kinderen. “Door met elkaar te spelen, leren ze de belangrijkste les in het leven: iedereen is anders, iedereen is waardevol,” vertelt Christa van der Born. “Ze leren heel snel dat je niet aan een neussonde moet trekken.”

De Schavuiten is vijftien jaar geleden opgericht om kinderen die te ziek zijn voor een regulier kinderdagverblijf een veilig en fijn plekje te geven. “Ze konden nergens terecht,” legt Edith van Vulpen uit. “Op een gewoon kinderdagverblijf was geen verpleegkundige die bijvoorbeeld een katheter kon inbrengen. Het kind moest noodgedwongen thuisblijven, volledig geïsoleerd van de maatschappij. Dat gebeurt overigens nog steeds in Nederland.”

In de Lage Mors krijgen wekelijks zo’n 20 schavuitjes specialistische verpleegkundige zorg. Zij hebben bijvoorbeeld extra zuurstof nodig, zijn afhankelijk van sondevoeding of lijden aan een vorm van epilepsie. Het open karakter van de voormalige boerenhoeve met rondom een zee aan speelruimte stelt hen in staat om gemakkelijk in contact te komen met de ongeveer vijftig gezonde kinderen die dagelijks op de reguliere dagopvang zitten. De reguliere opvang van De Schavuiten werd in 2008 opgestart. “Bij ons ligt de nadruk niet op het zieke kind, maar op het kind,” vertelt Irma van Oostveen. “Je bent gewoon een van de schavuiten.”

De afgelopen jaren heeft De Schavuiten flink geïnvesteerd in de opleiding van medewerkers en aanvullende diensten zoals een warme maaltijd en ondersteunend personeel. “Hierdoor kunnen onze groepsleidsters zich optimaal richten op hun taak als pedagogisch medewerker,” legt Van der Born uit. De verpleegkundige zorg houdt niet op als chronisch zieke kinderen de schoolgerechtigde leeftijd bereiken. Verpleegkundigen van De Schavuiten werken in Leiden bijvoorbeeld al jarenlang nauw samen met De Thermiek, een school voor (Voortgezet) Speciaal Onderwijs, en leveren daarnaast ook zorg aan huis.

De Schavuiten is in 2003 in Leiden opgezet door Christa van der Born, Edith van Vulpen en Irma van Oostveen. Zij vormden samen de verpleegkundige maatschap VOB. Naar Leids model zijn de afgelopen jaren vestigingen in Almere (2005) en Zwolle (2012) geopend. De organisatie telt zo’n 60 pedagogische en verpleegkundige medewerkers. Als pionier in de sector is De Schavuiten nauw betrokken geweest bij de oprichting van branchevereniging VGVK en werkt samen met diverse scholen en kinderopvangcentra.