Naaktfoto’s gelekt

Foto: Redactie Leiden (canstockphoto.com)

Met de inbeslagname van een server heeft de politie een forum voor hackers offline gehaald. De bezoekers waren vooral uit op naaktfoto’s en naaktvideo’s van meisjes en jonge vrouwen, die zij uit de clouds van hun slachtoffers stalen en met elkaar deelden op andere, meer verborgen plekken op het internet.

De politie heeft hun server inmiddels in beslag genomen. Meerdere verdachten zijn aangehouden. De komende maanden gaat de politie onderzoeken wat er op de server staat en de achterhaalde slachtoffers benaderen.

Hoe weet ik of mijn account is gehackt?

Als iemand heeft geprobeerd om je e-mailadressen, social media-accounts of online opslagplek te hacken, krijg je hiervan een melding van bijvoorbeeld Google, Apple en/of Microsoft. Neem deze melding altijd serieus en volg de instructies die in de mail staan. Bel eventueel met de helpdesk om het te controleren. Wijzig dan ook je wachtwoord(en) na deze melding of bij twijfel. Denk daarbij ook aan een zogenoemde twee staps verificatie. Veel providers houden een activiteitenlogboek bij waarbij je kan zien met welke apparaten verbinding is gemaakt met jouw account. Controleer of daar een onbekend apparaat bij staat. Controleer ook eventueel je account bij www.haveibeenpwned.org

Hoe weet ik of ook mijn foto’s of video’s gestolen zijn?

Zodra het onderzoek is afgerond, informeert de politie iedereen persoonlijk van wie de identiteit is achterhaald. Het gaat niet alleen om vrouwen van wie beeldmateriaal is gestolen en mogelijk verspreid, maar ook om personen die op een andere manier in het onderzoek naar voren komen, bijvoorbeeld omdat hun persoonsgegevens bij de verdachten zijn aangetroffen. Ook hen zullen we informeren. Is jouw (i)Cloud gehackt of zijn daadwerkelijk beelden gestolen en verspreid, dan kun je ook aangifte doen via 0900-8844.

Wat doet de politie aan dit soort cybercrime?

Alle eenheden investeren in onderzoeken op cybercrime gerelateerde strafbare feiten. De politie heeft hier speciale CyberCrime Teams voor die aan de hand van (digitale) sporen onderzoek doen naar verdachten, maar ook slachtoffers. Hierbij werken ze samen met gespecialiseerde eenheden als Team High Tech Crime en de Privaat Publieke Sector.

Elke aangifte wordt apart bekeken. Helaas kan de politie niet alles onderzoeken omdat digitale sporen soms ontbreken, het feit in het buitenland heeft plaatsgevonden, het technisch niet mogelijk is of het te lang geleden is. De politie kan zelf geen beeldmateriaal van internet verwijderen.

Is het verspreiden of delen van (seksueel getint) beeldmateriaal strafbaar?

Ja, dit is strafbaar wanneer deze beelden zonder toestemming van degene op de foto of video worden verspreid. Komen deze afbeeldingen van een gehackte computer, dan valt dit onder computervredebreuk. Als het gaat om beeldmateriaal van een minderjarige is het verspreiden ervan altijd strafbaar. Het valt onder kinderporno, ook als de minderjarige hiervoor toestemming heeft gegeven.

Wat moet ik doen als mijn beeldmateriaal wordt verspreid of gedeeld?

Is jouw naaktfoto of seksvideo verspreid? Natuurlijk wil je dat de verspreiding zo snel mogelijk stopt en de beelden worden verwijderd. Het snelst gaat dit als je bij de betreffende site of app meldt dat iemand jouw beeltenis gebruikt zonder toestemming. Hoe sneller je contact opneemt met de eigenaar van de site, hoe groter de kans is dat je kunt voorkomen dat het verder wordt verspreid. Kom je er pas laat achter en staat het al op meerdere sites en social media? Neem dan ook contact op met de eigenaar van die sites. Neem iemand in vertrouwen zodat je samen kunt kijken wat je kunt doen aan de vervelende situatie waarin je terecht bent gekomen.

Wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat mijn beeldmateriaal wordt verspreid of gedeeld?

Controleer of je een (i)Cloud of andere digitale opslagplek hebt. De meeste mensen hebben dit wel maar weten het niet. Controleer op je telefoon, computer of laptop of dit het geval is. Wijzig je wachtwoord. Vaak maak je deze aan als je het apparaat voor het eerst gebruikt. Zorg dat je het inloggen zo aanpast dat je (waar mogelijk) altijd een zogenoemde twee staps verificatie gebruikt om in te loggen. Dus een wachtwoord of wachtwoordzin plus een pincode die je vaak per sms krijgt. Zo bescherm je je gegevens beter.

Om te voorkomen dat je privé beeldmateriaal zonder jouw toestemming wordt verspreid, is het belangrijk dat je regelmatig je wachtwoorden verandert. Denk of weet je dat jouw account gehackt is? Verander dan direct de wachtwoorden van je e-mail, social media-accounts en je online opslagplek, zoals iCloud of Dropbox. Kies daarbij voor een zogeheten sterk wachtwoord of nog beter een wachtwoordzin. Die raadt een onbekende niet zomaar. Meer informatie over veilig internetten vind je op deze site.

Bij welke hulpverleningsinstanties kan ik terecht?

Heb je naar aanleiding van deze zaak nog vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Woensdagavond 2 mei kun je van 19.00 uur tot 21.00 uur (privé-)chatten met de politie, via www.vraaghetdepolitie.nl. Komt woensdag niet uit, ook op dinsdagavond en donderdagavond kun je al je vragen stellen via www.vraaghetdepolitie.nl.

Bij welke hulpverleningsinstanties kan ik terecht?

Staat jouw privé beeldmateriaal online en wil je hierover praten? De hulpverleners van Slachtofferhulp staan voor je klaar. Als jongere kun je ook contact opnemen met Helpwanted.nl.

(bron: politie.nl)