Prijs voor 5 beste molenbiotoopbeheerders in Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

De molenbiotoop, de groene omgeving, is van belang voor het behoud en het functioneren van de molens in Zuid-Holland. Vijf molenbiotoopbeheerders vielen in de prijzen.

De molens in Zuid-Holland, ons landschap is bijna ondenkbaar zonder deze statige erfgoed getuigen. Twee keer per jaar organiseert het Molennetwerk Zuid-Holland vanuit het Erfgoedhuis Zuid-Holland een bijeenkomst rondom de molens. Dit keer stond de molenbiotoop, de groene omgeving, van de molen centraal. Eenieder kon de afgelopen maanden molenbiotoopbeheerders voordragen, dit zijn doorgaans vrijwilligers, die de biotoop goed onderhouden. Zij konden uit naam van de provincie 5 maal een cheque van €1.000 winnen.

Samenwerken aan groenbeheerplannen

Voorzitter Gee Rooimans, ambassadeur van de molens in de Hoeksche Waard, opende de informatieve bijeenkomst. Molenaar Marcel Koop van de Twiskemolen (Landsmeer) nam de zaal mee in hoe je goed kunt samenwerken aan een groenbeheerplan rond de molen. Ook de in opdracht van het Erfgoedhuis gemaakte 5 groenbeheerplannen werden gepresenteerd. Een goede biotoop zorgt ervoor dat de molen voldoende windvang pakt, zodat de wieken optimaal kunnen draaien. Dit is van belang voor het behoud en functioneren van de molen. Tijdens de bijeenkomst werden aanbevelingen en ervaringen op deze wijze breed gedeeld.

Prijswinnaars

Uit een mooi aantal aanmeldingen heeft een kundige jury tijdens de bijeenkomst de 5 beste molenbiotoopbeheerders geselecteerd. Aan hen heeft gedeputeerde voor Zuid-Holland Rik Janssen elk een cheque overhandigd om het goede werk, met dit steuntje in de rug van de provincie, voort te kunnen zetten. “De provincie draagt alle 228 Zuidhollandse molens een warm hart toe middels het verstrekken van subsidie voor (groot)onderhoud en draaipremies. Hiermee maken wij het graag mede mogelijk voor eenieder om kennis te nemen van de historisch betekenis van de molens die ons zo veel over ons landschap en onze geschiedenis te leren”, aldus de gedeputeerde.

Redactie Leiden (nieuws.nl)
Molen de Valk met blik op Rijnsburgersingel

De prijswinnaars zijn:

  • Philip Pijnacken en Jorinde Pijnacken-Vroeijenstijn (Molens in Leiden)
  • Ab Mulder (molen Windlust, Westmaas. Lid werkgroep molenbiotoop Hoeksche Waard)
  • Johan Ottevanger (molenviergang Zevenhuizen)
  • Wim van Beelen (buurman van de molen Oostvoorne)
  • Barend Zinkweg (Pendrechtse molen, Barendrecht)

De provincie koestert deze vrijwilligers die de molenbiotoop in topconditie houden en dus werden ook alle overig genomineerden in het zonnetje gezet op deze dag.

Subsidie molens

De provincie stelt dit jaar voor bijna €1,5 miljoen aan subsidie beschikbaar om de molens goed te kunnen blijven onderhouden en te laten draaien. Zo blijven de molens in bedrijf en kan een groot publiek de molens in Zuid-Holland blijven beleven en kennis nemen van hun historische waarde voor ons landschap en onze handel.