Ruim 550 extra woningen in Verde Vista Meerburg

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

In goed overleg hebben de gemeente Leiden en Zoeterwoude besloten om ca. 550 woningen over te hevelen van het woningcontingent van Leiden naar Zoeterwoude. Daarmee nemen de beide gemeenten hun verantwoordelijkheid met betrekking tot de regionale woningbouwopgave in de regio.

In het huidige bestemmingsplan waren op deze locatie kantoren gepland, maar daaraan blijkt geen behoefte vanuit de markt. Wel is er grote behoefte aan meer woningen in de regio. Daarom komen er hiervoor in de plaats ca. 550 woningen. De woningen zullen worden gebouwd in het zuidelijke deel van Verde Vista Meerburg, tussen de Molentocht, de velden van VV Meerburg, het spoor en de A4.

Regionale samenwerking om te voldoen aan de grote vraag naar woningen

De overheveling is nodig, omdat Zoeterwoude graag woningen wil bouwen in het zuidelijke deel van Verde Vista Meerburg, maar dat op basis van de Regionale Woonagenda Holland-Rijnland (RWA) niet mag. Dit terwijl Leiden in die regionale woningbouwafspraken een bouwopgave van ca. 8500 woningen tot 2030 kent en moeite heeft met het vinden van voldoende ruimte binnen de eigen gemeentegrenzen. Door overheveling van een deel van de zogenaamde ‘planologische plancapaciteit’ kan Zoeterwoude meer bijdragen aan de regionale woningbouwopgave.

Wij zijn als regio gezamenlijk verantwoordelijk om iets te doen aan het tekort aan woningbouw en willen elkaar ondersteunen waar nodig.