BuurtAED-actie in de Flemingstraat groot succes

Foto: 100% Leiden

In de Flemingstraat hangt binnenkort een AED in de straat! 100% Leiden hield een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes! Binnen drie weken werd er voldoende geld opgehaald om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Online communicatiebureau 100% Leiden, gevestigd op Flemingstraat 91, was de initiatiefnemer van de actie en startte deze actie om zich in te zetten voor het goede doel. Danielle, mede-eigenaar 100% Leiden: “Vorig jaar heeft de moeder van onze Interaction Designer een acute hartinfarct gehad. Gelukkig is alles goed verlopen en waren de hulpdiensten er snel bij. Het heeft ons doen beseffen dat een hartinfarct overal kan gebeuren en reddingswerkers niet altijd op tijd kunnen komen. Daarom is het belangrijk om overal een AED op te hangen, zodat er meer kans op overleven is.”

100% Leiden haalde de bakspullen uit de kast om cupcakes, brownies, taarten en andere lekkernijen te bakken. In totaal hebben zij ruim 40 taarten gebakken! Met het opgeleverde geld van deze creaties en de donaties van de buren heeft het online communicatiebureau het geldbedrag van € 2.736,- bij elkaar gehaald en kan de BuurtAED geplaatst worden.

Het belang van een AED

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl en laat je inspireren door de actie van 100% Leiden.