Overgang herdenken naar vieren met het bevrijdingsvuur

Foto: Demi van Hellesem (wageningen.nieuws.nl)

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

De Bevrijdingsvuurceremonie startte gisteravond om 23.30 uur. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het All For One Choir. Na de ceremonie overhandigde de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund. Burgemeester Van Rumund ontstak om middernacht het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein te Wageningen. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken (4 mei) naar vieren (5 mei).

Aansluitend ontvingen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland.

De Zoetermeerse atleten brengen dit vuur mee naar onze gemeente. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in Zoetermeer. De eerste lopers vertrokken naar Almere in Flevoland. Daar vond de start plaats van de Nationale Viering van de Bevrijding.