Leidens Ontzet 2019 in teken van ‘Jong Geleerd’

Foto: 3 October Vereeniging

Wie eenmaal in aanraking komt met de 3 oktober-koorts wil er nooit meer vanaf. Zo doen we dat in Leiden! Daarom is het thema voor Leidens Ontzet 2019: ‘Jong geleerd’. Dat maakte de 3 October Vereeniging bekend op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Daarnaast werd bekend dat de Praalwagenontwerpwedstrijd dit jaar twee winnaars heeft en dat de evenementen van de 3 October Vereeniging milieuvriendelijker worden.

Thema Leidens Ontzet 2019 Jong geleerd is oud gedaan! Dat spreekwoord gaat speciaal op voor de viering en herdenking van het Feest der Feesten. Al vroeg worden Leidse kinderen betrokken bij Leidens Ontzet: samen hutspot eten op 2 oktober. Met school zingen over 3 oktober tijdens de Minikoraal. Een rondje over de kermis en een bezoek aan de kinderactiviteiten in het Van der Werfpark.

Samen kleuren we de stad ieder jaar weer rood-wit op 2 en 3 oktober. Omdat we het belangrijk vinden met elkaar de vrijheidsstrijd van 1574 te blijven vieren en herdenken. En het uiteindelijk willen doorgeven aan onze kinderen. Daarom is het thema voor de viering van 2019: ‘Jong geleerd’. Het campagnebeeld is gemaakt door de Leidse ontwerper Tim Juffermans van Studio 071.Hij kwam als beste uit de bus in een door de 3 October Vereeniging uitgeschreven pitch. Twee winnaars Praalwagenontwerpwedstrijd De Vrienden van Rembrandt én Scholengemeenschap Dalton hebben de vierde Praalwagenontwerpwedstrijd gewonnen. Onder de indruk van de creativiteit en kwaliteit van beide ingestuurde ontwerpen, heeft de jury besloten ze te combineren tot één spectaculaire Rembrandt-praalwagen. Komende maanden worden beide ontwerpen, in samenwerking met de bedenkers, samengevoegd tot één ontwerp en geschikt gemaakt voor deelname aan de Grote Optocht op 3 oktober 2019.

De Praalwagenontwerpwedstrijd werd dit jaar opgedragen aan één van Leidens beroemdste zonen: Rembrandt. De wedstrijd is niet voor niets aan de schilder opgedragen. Rembrandts jonge jaren in Leiden waren belangrijk voor zijn latere carrière en ontwikkeling. Ook voor Rembrandt gold: Jong geleerd is oud gedaan! Daarmee sluit de wedstrijd naadloos aan op het thema van de viering 2019.

In het ontwerp van de Vrienden van Rembrandt schildert Rembrandt nog één keer in Leiden, bij Molen de Put en de Rembrandtbrug. Daar waar het allemaal begon, maakt hij een nieuwe Leidse Nachtwacht. Wie er op het schilderij komen? Dat beslissen de Leidenaren! De Vrienden van Rembrandt roepen de Leidse bevolking op om mensen te nomineren.

Scholengemeenschap Dalton leverde een ontwerp in waar Constantijn Huygens een belangrijke rol speelt. Hij was degene die Rembrandt ontdekte en introduceerde in hogere kringen. Op hun praalwagen zie je een bezoek van Huygens aan het atelier van Rembrandt in Leiden. In hun ontwerp vragen de bedenkers ook aandacht voor het wereldwijde (en Leidse) probleem van plastic afval. Zo gebruikt Rembrandt plastic in plaats van verf om te schilderen en dragen de figuranten kragen van plastic bekers.

Duurzaamheidsbeleid 3 October Vereeniging Door het gebruik van het biologisch afbreekbaar plastic en de extra handling gaan de kosten van de hutspotmaaltijd substantieel omhoog. Daarom is er voortaan per individueel lidmaatschap één hutspotbon beschikbaar. De hutspotbon is goed voor één maaltijd plus één consumptie. Vrienden, partners en andere duo’s die graag samen de hutspotmaaltijd willen bezoeken, kunnen vanaf dit jaar duo-lid worden voor de combi-prijs van 12,50 euro. Het duo-lidmaatschap is vanaf augustus 2019 beschikbaar.

Voor mensen met een gezinslidmaatschap verandert er niets. Alle deelnemers aan de hutspotmaaltijd 2019 krijgen een gratis eco-glas van de 3 October Vereeniging.